Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

·      Πρόλογος         

·      Η Λαμία

·      Τα Τ.Ε.Ι. σήμερα           

·      Το  ΤΕΙ Λαμίας

·      Οργανόγραμμα 

·      Όργανα Τμήματος        

·      Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών   

·      Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνάς (Κ.Τ.Ε.) 

·      Βιβλιοθήκη       

·      Γραφείο Διασύνδεσης  

·      Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Ευρωπαϊκών  προγραμμάτων

·      Φοιτητική  Μέριμνα      

·         Σίτιση

·         Στέγαση

·         Φοιτητικό Εισιτήριο - Πάσο

·         Δάνεια

·      Αθλητικές Δραστηριότητες       

·      Πολιτιστικές  Δραστηριότητες  

·      Συγκοινωνιακή Εξυπηρέτηση   

·         Εντός Πόλεως

·         Εκτός Πόλεως

·      Περιγραφή Πτυχιούχου

·      Δομή του Προγράμματος Σπουδών

·      Το Τμήμα «Πληροφορικής και Τεχνολογίας  Υπολογιστών» στο

·      διαδίκτυο          

·      Συνοπτικό πρόγραμμα Σπουδών

·      Αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών         

·      Μόνιμο  Προσωπικό του Τμήματος

·      Κτιριακές Εγκαταστάσεις- Υποδομή του Τμήματος

·         Γραφεία  Καθηγητών

·         Αίθουσες Διδασκαλίας

·         Εργαστήρια

·         Γραμματεία

·      Κανονισμός Σπουδών  

·      Μεταπτυχιακές Σπουδές          

·      Υποτροφίες      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αυτός που θα τύχει παιδείας πρέπει να κοπιάσει πολύ ,αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ωφέλιμο.»

 

ΑριστοτέληςΠρόλογος 

 

Αγαπητοί φοιτητές,

Σας καλωσορίζουμε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι Λαμίας, και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις σπουδές σας και καλή διαμονή στην πόλη της Λαμίας.

 

Βασική επιδίωξη και ευθύνη μας αποτελεί η παροχή ποιοτικών σπουδών που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας και τις προσδοκίες των οικογενειών σας. Η διαρκής προσπάθειά μας είναι προς την κατεύθυνση παροχής σπουδών οι οποίες θα πρέπει να προσφέρουν μόρφωση, αλλά και τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική σας αποκατάσταση.

 

Η επιστήμη που θα σπουδάσετε εξελίσσεται γοργά και διεισδύει σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής, η δε παρακολούθησή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς επαγγελματικής αποκατάστασης. Η προσπάθεια που θα καταβάλλετε στις σπουδές σας είναι ευθέως ανάλογη με τη δυνατότητά σας να παρακολουθείτε τις εξελίξεις της πληροφορικής και με την ισχυρή εργασιακή παρουσία σας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε στο πλάι σας σε όλες τις προσπάθειές σας για να σας υποστηρίξουμε και να σας συμβουλεύσουμε. Μην φοβηθείτε στις δυσκολίες και τα προβλήματα και μη θυσιάσετε τη χαρά της ανακάλυψης νέων κόσμων μέσω της απόκτησης γνώσης στο βωμό των εύκολων λύσεων, που μόνο παροδικά έχουν

 

 

ευχάριστα αποτελέσματα. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την απόκτηση γνώσης είναι η συνεπής και συστηματική προσπάθεια, τόσο κατανόησης θεωρητικών εννοιών, όσο και εφαρμογής τους στην πράξη.

 

Μην ξεχνάτε επίσης πως ένας άνθρωπος πρέπει να είναι πολυδιάστατος, συνεπώς θα πρέπει να έχετε ανοιχτά μυαλά και δεν θα πρέπει να παραλείψετε να καλλιεργήσετε την ηθική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της προσωπικότητάς σας.

 

Στον οδηγό σπουδών που κρατάτε στα χέρια σας θα βρείτε πληροφορίες για την οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν όλους τους φοιτητές (δικαιώματα και υποχρεώσεις των φοιτητών σε ένα Τριτοβάθμιο Ίδρυμα), καθώς επίσης και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών μαζί με το περίγραμμα των μαθημάτων του Τμήματος.

 

Εκ μέρους του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις σπουδές σας,

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος

 

Δρ. Πέτρος Θ. Λάμψας

Επίκουρος Καθηγητής

Η Λαμία

 

Η Λαμία, η πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας, μέχρι τα 1950 ήταν χτισμένη πάνω σε δύο λόφους που'ναι οι απολήξεις του όρου 'Οθρυος.


Το πότε ακριβώς χτίστηκε  δεν το γνωρίζουμε. Μνημονεύεται για πρώτη φορά απ' το Δημήτριο Καλλατιανό στα 427 π.Χ., όπου χτίστηκε εξ' αιτίας του τρομακτικού και καταστρεπτικού σεισμού της περιοχής.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη χτίστηκε από τον Λάμο (ή Λάμιο), που ήταν γιος του Ηρακλή ή τη Λαμία, που ήταν θυγατέρα του Ποσειδώνα και βασίλισσα της Τραχίνας. Ορθότερη μάλλον είναι η άποψη ότι η πόλη δεν πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή (ή την ιδρύτρια της) αλλά ότι πρόκειται για αναγραμματισμό της λέξης Μαλία, ονομασία που έφερε η γύρω περιοχή. Ανήκε διαδοχικά στους αρχαίους Φθιώτες και τους Μαλιείς. Κατά την βυζαντινή εποχή ονομάστηκε Ζητούνι και περιτειχίστηκε. Ενώθηκε με την απελευθερωμένη Ελλάδα το 1832.

 

Σήμερα η πόλη έχει 80.000 κατοίκους, είναι εμπορικό κέντρο με μεγάλη γεωργική, κτηνοτροφική και δασική παραγωγή. Έχει Βιομηχανική ζώνη (ΒΙ.ΠΕ) έκτασης 1500 στρεμμάτων σε απόσταση 8 χ.λ.μ από το κέντρο της πόλης.  Ιδιαίτερα αξιόλογη για την πόλη, για οικονομικού λόγους είναι η πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. 


Στη Λαμία μπορείτε να επισκεφτείτε:

§          Το Κάστρο  της Λαμίας

 Είναι ένας οχυρωματικός περίβολος με κάτοψη ορθογωνίου τριγώνου, το ανώτερο τμήμα του οποίου καταλήγει σε οδοντωτές επάλξεις με περίδρομο. Σώζονται τμήματα των πρώιμων οικοδομικών φάσεών του από τον 5ο αιώνα π.Χ., κατά το ισοδομικό και το πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιΐας, το μεγαλύτερο όμως τμήμα του είναι αποτέλεσμα διαδοχικών επεμβάσεων και επισκευών κατά την Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο. Στην κορυφή της ακρόπολης διατηρείται αναπαλαιωμένο το κτήριο του Οθωνικού Στρατώνα όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της ΙΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

 

§         Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας 

Το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου και ιδρύθηκε το 1984. Έχει στόχο την ανεύρεση, διάσωση και διατήρηση κάθε είδους λαογραφικού υλικού πού υπάρχει στη Λαμία και στην περιοχή Φθιώτιδας καθώς και τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων, που αναφέρονται στον ποιμενικό, αγροτικό και οικογενειακό βίο της περιοχής. Διαθέτει μία αρκετά πλούσια συλλογή από τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, σκεύη, είδη καθημερινής χρήσης, εργαλεία και άλλα αντικείμενα, προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Λαμίας. Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Αχιλλέως 2, κάτω από το αρχοντικό του πρώην Δημάρχου Λαμίας και Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γεωργίου Πλατή.

 

Ο Νομός είναι πλούσιος σε πολιτιστικούς φορείς όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο άρχισε να χτίζεται το παλιό το 1910 με πρωτοβουλία του Οδυσσέα Πάνου, η θερινή δημοτική σκηνή  που άρχισε να κτίζεται το έτος 1965 και αποτελεί τον θερινό ναό της Τέχνης εξίσου λαμπρό με το χειμερινό θέατρο είναι  το  Δημοτικό Ωδείο  Λαμίας  που ολοκληρώνει φέτος 63 χρόνια προσφοράς και δημιουργικού έργου και το  οποίο ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου. Επίσης τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, μετά την ίδρυση του σύγχρονου κλειστού Γυμναστηρίου "Χαλκιοπούλειο".

Γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε τις Θερμοπύλες με το άγαλμα του Λεωνίδα και το κενοτάφιο των 300 πεσόντων, τις γνωστές από την αρχαιότητα ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, την ιστορική γέφυρα της Aλαμάνας όπου πολέμησε ηρωικά ο Aθανάσιος Διάκος, το ψαροχώρι Aχλάδι, τη Στυλίδα, τις Pάχες, το ιστορικό χωριό Kομποτάδες όπου το 1821 είχαν συσκεφθεί οι οπλαρχηγοί Διάκος, Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς για την αντιμετώπιση του Oμέρ Bρυώνη, την ιστορική πόλη Σπερχειάδα και Μακρακώμη απ' όπου ξεκίνησε ο αγώνας αντίστασης κατά των Γερμανών, τα μοναστήρια του Aγίου Bλασίου, του Aγίου Γεωργίου κ.α. Πέρασμα για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού αποτελεί η Aμφίκλεια που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, με πολλά αρχοντικά σπίτια και πέτρινες βρύσες. Eνδιαφέρον είναι το εκκλησάκι του Aη-Γιάννη του Kυνηγού ή Pιγανά στην Περδικόβρυση, του 12ου αιώνα, σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον με έλατα και τρεχούμενα νερά. H Aμφίκλεια σας προσφέρει επίσης δυνατότητες για αεραθλητισμό, ράφτινγκ, καγιάκ, αναρριχήσεις.

 

Εξ αιτίας της γεωγραφικής της θέσης, επειδή δηλαδή είναι στο πέρασμα από βορρά για νότο ήταν γνωστή σχεδόν απ' την ίδρυση της.  Σήμερα η Λαμία απέχει 210 χιλιόμετρα από την Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται δε στο κέντρο του εθνικού οδικού και σιδηροδρομικού άξονα της Ελλάδας.


Τα Τ.Ε.Ι. σήμερα

 

Λίγο πριν την αυγή του 21ου αιώνα, η τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα συμπληρώνει τρεις, σχεδόν, δεκαετίες ζωής. Η αρχή έγινε με τα Κ.Α.Τ.Ε. (Κέντρα  Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαιδεύσεως), που ιδρύθηκαν με το νόμο 652/1970 και μετεξελίχθηκαν στα Κ.Α.Τ.Ε (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής  Εκπαιδεύσεως), βάσει του νόμου 576/1977. Η πρώτη  αυτή φάση τελειώνει το 1983 με την κατάργηση των Κ.Α.Τ.Ε.Ε και την ταυτόχρονη ίδρυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), με το νόμο 1404/19Ε (Φ.Ε.Κ. 173/24.11.83/τ.Α').

 

Αργότερα ο νόμος 1404/19Ε τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον νόμο 2916/2001 περι ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Στην παράγραφο 1, του άρθρου 1, του νόμου 2916/2001 , αναφέρεται ότι :  « α) Η ανώτατη εκπαίδευσn, αποτελείται από δύο πα­ράλληλους τομείς. αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο ο­ποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογι­κό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. »

 

Στην παράγραφο 2, του άρθρου 1, του νόμου 2916/2001 , αναφέρεται ότι : «β) Τα Ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών εφαρμογών υψηλής ποιοτι­κής στάθμης, τα οποία, με τη θεωρητική και εφαρμοσμέ­νη επιστημονική κατάρτισή τους:

αα) Αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ γνώσης και ε­φαρμογής, αναmύσσοντας την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών και των τεχνών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

ββ) Μεταφέρουν, χρησιμοποιούν και προάγουν σύγ­χρονη τεχνολογία, καθώς επίσης και μεθόδους, πρακτι­κές και τεχνικές στο χώρο των εφαρμογών . »

 

Στην παράγραφο 12, του άρθρου 5, του νόμου 2916/2001 , αναφέρεται ότι:  «Το πτυχίο που χορηγείται από Τμήματα T.E.Ι. είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυxιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα Πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.»

 

Ενώ στην παράγραφο 13, του άρθρου 5, του νόμου 2916/2001 , αναφέρεται ότι: «α) Τμήματα Τ.Ε.Ι. μπορούν να συμπράττουν στη λει­τουργία Προγραμμάτων Mεταπτυxιακών Σπουδών (ΠΜ.Σ) που διοργανώνονται σε Πανεπιστήμια εσωτερι­κού ή ομοταγή εξωτερικού, με τη συμμετοχή σε αυτά με­λών Ε.Π. ή τη διάθεση χώρων και εγκαταστάσεων.»

Τέλος, τα Τ.Ε.Ι., όπως και τα πανεπιστήμια, παράγουν γνώση με την εφαρμοσμένη έρευνα.

 

Τα παραπάνω ζητήματα, που αφορούν στο θεσμικό καθεστώς των Τ.Ε.Ι. και στη σχέση τους με . πανεπιστήμια, αποσαφηνίζονται περαιτέρω στο άρθρο του νόμου 2817 /2000 (Φ.Ε.Κ. 78/14-3-2000/τ.Α').

 

Η αποστολή των Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τον ιδρυτικό  νόμο, είναι:

 

§         Να παρέχουν  θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, επαρκή για την εφαρμογή επιστημονικών,  τεχνολογικών, καλλιτεχνικών ή άλλων γνώσεων και  δεξιοτήτων στο επάγγελμα.

§         Να συμβάλλουν στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, ικανών να συνεισφέρουν ως στελεχών πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

§         Να συμβάλλουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των φοιτητών τους, όσο και των νέων γενικότερα.

§         Να διατηρούν αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της περιφέρειάς τους.

§         Να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με άλλα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά Ιδρύματα ή φορείς υπηρεσίες του εσωτερικού και του εξωτερικού, για την επίτευξη της αποστολής τους.

§         Να υπηρετούν την ανάγκη για  συνεχή εκπαίδευση των αποφοίτων τους και για τη διαρκή  επιμόρφωση του ελληνικού λαού.

§         Να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την πορεία πραγματοποίησης των στόχων τους.

§         Να συντονίζουν τις επιδιώξεις τους με εκείνες των πανεπιστημίων, στην κοινή προσπάθεια για μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

§         Να παίρνουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα, πάνω σε θέματα εφαρμογής της τεχνολογίας. 

 


Το  ΤΕΙ Λαμίας

 

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λαμίας με έδρα τη Λαμία λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1994 ως αυτοδιοικούμενο ίδρυμα. Μαζί με τα δύο Παραρτήματα του το ένα στο Καρπενήσι και το άλλο  στην Άμφισσα, αποτελεί το μεγαλύτερο Ανώτατο  Ίδρυμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν έκταση 65  στρεμμάτων στα νοτιοδυτικά όρια της πόλης και απέχουν περίπου 3 χ.λ.μ. από το κέντρο της Πόλης.

 

Το συγκρότημα του Τ.Ε.Ι. περιλαμβάνει: το κτίριο της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι., κτίρια γραφείων, αιθουσών διδασκαλίας και εργαστήρια των δύο Σχολών (ΣΤΕΦ & ΣΕΥΠ), Κεντρική βιβλιοθήκη  με αναγνωστήρια,  και Αθλητικές εγκαταστάσεις.

 


Το Ίδρυμα διαθέτει άρτια υποδομή για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και εκπαίδευση των σπουδαστών. Επίσης αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της περιοχής σε θέματα τεχνολογίας, εκπαίδευσης και έρευνας. Διοργανώνει συχνά επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις τοπικών και διεθνών φορέων.

 


Το ΤΕΙ Λαμίας έχει 47 μέλη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, αποτελούμενο από 3 Καθηγητές, 9 Αναπληρωτές Καθηγητές, 12 Επίκουρους Καθηγητές  και 23 Καθηγητές Εφαρμογών. Επίσης υπηρετούν 13 μέλη Ειδικού Τεχνικού προσωπικού. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 300 έκτακτοι Επιστημονικοί και Εργαστηριακοί Συνεργάτες σε διάφορες γνωστικές περιοχές για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Ιδρύματος.


 


Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ξεπερνά τις 5.500 απ΄ τους οποίους ποσοστό 25-30% προέρχεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


 Οργανόγραμμα


Όργανα Τμήματος

 


Τα όργανα διοίκησης του Τμήματος είναι:

 

 1. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, η οποία αποτελείται από όλα τα μέλη ΕΠ του τμήματος και εκπροσώπους των σπουδαστών, σε αναλογία 40% των μελών του ΕΠ.
 2. Το Συμβούλιο του Τμήματος, το οποίο αποτελείται από τον Προϊστάμενο, τους υπευθύνους των μαθημάτων, εκπροσώπους όλων των βαθμίδων των μελών ΕΠ και έναν εκπρόσωπο εκ των σπουδαστών.
 3. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος.

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος (ανά τρία έτη) και οι Υπεύθυνοι των Ομάδων Μαθημάτων (ανά ένα έτος) είναι αιρετά πρόσωπα.
 
 
 

Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών

 

Το Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι.  Λαμίας συστάθηκε στα πλαίσια της Ενέργειας «Διερεύνηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του  Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας  και  λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2000.

 

Στα πλαίσια μιας νέας εποχής που σηματοδοτείται από τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης της πληροφορικής και των επιδράσεων της στην Κοινωνία, το Τμήμα αυτό καλείται να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της παραγωγής και της κοινωνίας, με υψηλού επιπέδου δυναμικό του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

 

Η πρόοδος της Τεχνολογίας και της Επιστήμης καθώς και η διεθνοποίηση

των σχέσεων και των υπηρεσιών οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της Πλη­ροφορικής. Ο Υπολογιστής σαν εργαλείο είναι σε θέση να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα που εμφανίζονται σε όλες τις δραστηριότητες και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

 

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών είναι εμφανής και στην αγορά εργασίας. Η αγορά αναζητά στελέχη που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη νέα Τεχνολογία με επιτυχία στην παραγωγή.

 

Το νέο τμήμα "Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών", φι­λοδοξεί να διασφαλίσει υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση στους σπουδαστές ώστε να μπορέσουν να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις στη διάρκεια της ε­παγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

 

Σκοποί του Τμήματος είναι :

 

·         να προάγει τη διάδοση και την ανάπτυξη των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

·         την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού τεχνολογικής εκπαίδευσης, που να διαθέτει τις απαραίτητες θεωρητικές και κυρίως πρακτικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να καλύψει θέσεις εργασίας στον κλάδο Πληροφορικής.

 

 

 

 

 

 

Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνάς (Κ.Τ.Ε.)

 

Ιδρύεται Κέντρο Τεχνολογικής 'Ερευνας (Κ.Τ.Ε.) Στε­ρεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, συνδεδεμένο με το T.E.Ι. Λαμίας στο οποίο υπάγονται οι ακόλουθοι Τομείς Μετα­φοράς Τεχνολογίας και Έρευνας :

α. Πληροφορικής και Τηλεφαρμογών με έδρα τη Λαμία

 β. Νοσηλευτικών Θεραπειών με έδρα τη Λαμία

γ .Τουριστικής Aνάπτυξης με έδρα την Άμφισσα

δ. Αντιρύπανσης Περιβάλλοvτος με έδρα τη Λαμία

ε. Δασικής γενετικής και Ανάπτυξης με έδρα το Καρπε­νήσι

στ .Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ισχύος με έδρα τη Λαμίας.

ζ. Βιομηχανικών Αυτοματισμών και Ρομποτικής με έδρα τη Λαμία.

 

 Το Κέντρο Τεχνολογικής 'Ερευνας (Κ.Τ.Ε. Στερεάς Ελλάδας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και αυτοδιοικείται στα πλαίσια των άρθρων 11 και 12 παρά­γρ. 1 του Ν.1771/1988, της κείμενης νομοθεσίας και του Εσωτερικού Κανονισμού του.

 

Σκοπός του Κ.Τ.Ε. Στερεάς Ελλάδας είναι:

1.   Η παραγωγή τεχνολογικής έρευνας και η εφαρμογής των επιστημονικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων  της παραγωγι­κής διαδικασίας, της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυ­ξης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής  της Κεντρικής Ελλάδας.

2.    Η βελτίωση των μεθόδων των παραγωγικών, διοικη­τικών και άλλων κοινωνικών    διαδικασιών με τις οποίες εξυπηρετούνται ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας.

3.    Η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, προϊόντων και υπηρεσιών.

4.    Η εφαρμογή μεθόδων ολικής ποιότητας με σκοπό την αναβάθμιση και συνεχή βελτιστοποίηση των παραπάνω διαδικασιών και προϊόντων.

5.         Η σύζευξη των δραστηριοτήτων της κοινωνίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την παγκόσμια κοινω­νία υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες της επιστήμης της τε­χνολογίας.

 

Για την επίτευξη των πιο πάνω σκοπών το Κέντρο Τε­χνολογικής Έρευνας (Κ.Τ.Ε.) Στερεάς Ελλάδας:

1.        Διατηρεί αμφίδρομη σχέση με τις παραγωγικές μονά­δες της περιοχής του και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της περιφέρειάς του.

2.        Συνεργάζεται στενά με το T.E.Ι. με το οποίο είναι συν­δεδεμένο και προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων με άλλα Ιδρύματα, Κέντρα Ερευνών, Ακαδημαϊκά Ερευνητικά Ιν­στιτούτα κ.λπ. της χώρας ή του εξωτερικού και με Υπουρ­γεία ή άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

3.        Εκπονεί μελέτες και εκτελεί συγκεκριμένα τεχνολο­γικά προγράμματα κατά παραγγελία τρίτων ή σε συνερ­γασία με τρίτους ή άλλα προγράμματα που εμπίπτουν στους σκοπούς του.

4.        Επιμελείται της οργάνωσης και της χρηματοδότησης ερευνητικών τεχνολογικών           προγραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημοσιεύσεων, εκδόσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων.

5.        Παράγει τεχνολογικά προϊόντα και παρέχει υπηρε­σίες σχετικές με τα ερευνητικά -τεχνολογικά του ενδια­φέροντα.

6.         Αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ενταγμένη μέσα στο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του T.E.Ι. Λαμίας.

7.         Προωθεί τη μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

 

 

 

 
 
 
Βιβλιοθήκη 

 

H Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στεγάζεται, στο νέο διώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 2.700 τ.μ, η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ΚΠΣ και περιλαμβάνει:


 

 


·         Βιβλιοστάσια (350  τ.μ )

·         Αναγνωστήρια (350 τ.μ)

·         Υπερσύγχρονο Αμφιθέατρο – Συνεδριακό κέντρο

·         Τμήμα Εκδόσεων και Φωτοτυπήσεων

·         Χώρους Υποδοχής

·         Γραφεία  δώδεκα - για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης

·         Βοηθητικούς χώρους (γραφεία – χώρους υποδοχής)

 

Η Βιβλιοθήκη έχει εμπλουτιστεί με 8.000 τίτλους βιβλίων, ξενόγλωσσων και ελληνικών, περιοδικά και εφημερίδες καθώς και μια συλλογή βιβλίων λογοτεχνίας και CD-ROMs. Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το σύστημα DDC, 21η έκδοση.

 

 

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν τα εξής τμήματα:

1)       Πληροφοριακό Τμήμα (Έργο Γ’ ΚΠΣ)

2)       Δανειστικό Τμήμα

3)      

Τμήμα Επεξεργασίας Υλικού

 


Στο χώρο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Λαμίας λειτουργεί το έργο  του   ΕΠΑΕΚ: « Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Λαμίας Ενίσχυση και Εμπλουτισμός ». Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι : 956.000 ευρώ (ΕΚΤ) και 188.000 ευρώ (ΕΤΠΑ). Με την συγκεκριμένη δράση αναμένεται στα τέλη του 2006 η Βιβλιοθήκη να έχει εμπλουτιστεί με 20.000 τίτλους βιβλίων και αρκετά μεγάλο αριθμό ψηφιακών τίτλων (CD-rom)  και περιοδικών. Αναμένεται επίσης η δημιουργία θεματικής πύλης όπου θα περιλαμβάνει  λειτουργία ψηφιακής Βιβλιοθήκης  καθώς και ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναζήτησης και κατάστασης τεκμηρίων.


 


Η Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι. Λαμίας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή όλο το έτος με ωράριο λειτουργίας:

Χειμερινό ωράριο: Σεπτέμβριο – Ιούνιο : 8.30 π.μ. έως 18.00 μ.μ.

Θερινό ωράριο: Ιούλιο – Αύγουστο : 8.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ.

Ε-mail: library@teilam.gr

Γραφείο Διασύνδεσης

 

Το Γραφείο Διασύνδεσης λειτουργεί στο ΤΕΙ από τα μέσα του 1997 προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες τόσο στη φοιτητική κοινότητα και στους απόφοιτους όλων των Τμημάτων του Ιδρύματος. Το Γραφείο αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγής και εκπαίδευσης, διευκολύνοντας την άμεση και δημιουργική συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας και του παραγωγικού τομέα.

 

Η ανάπτυξη και λειτουργία του Γραφείου Διασύνδεσης αποτελεί έργο του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του ΥΠ.ΕΠ.Θ.

 

Το Γραφείο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε :

§       Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, Οργανισμούς, Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής  Αυτοδιοίκησης που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό τεχνολογικής κατάρτισης.

§         Συλλογικούς φορείς (Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδίες, κλπ) για την ικανοποίηση αναγκών των μελών  τους σε εξειδικευμένο προσωπικό.

§         Φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΙ Λαμίας  που ενδιαφέρονται  είτε για την επαγγελματική τους  αποκατάσταση είτε  για μεταπτυχιακές σπουδές

§         Τελειόφοιτους που ενδιαφέρονται για εύρεση θέσεων πρακτικής άσκησης.

 

Στα πλαίσια των υπηρεσιών που παρέχει το Γραφείο Διασύνδεσης προς τους φοιτητές και απόφοιτους του Ιδρύματος είναι και η πληροφόρηση για:

§       τις διαμορφούμενες τάσεις στην αγορά εργασίας

§       τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας (εταιρείες που έχουν προσωρινές ή μόνιμες θέσεις εργασίας  καθώς και θέσεις πρακτικής άσκησης).

§       τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

§       τις υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα στο εξωτερικό

§       τα σεμινάρια εξειδίκευσης και επαγγελματικής  κατάρτισης

 


Ακόμα, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης παρέχει στους φοιτητές υπηρεσίες συμβουλευτικής  σε όλα τα θέματα που αφορούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία από την ανάπτυξη τεχνικών εξεύρεσης εργασίας μέχρι την επιλογή περαιτέρω εξειδίκευσης και το γενικότερο σχεδιασμό της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε ατομική βάση, αλλά και σε μορφή σεμιναρίων με θέματα όπως n σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, n παρουσία σε συνέντευξη κλπ, που οργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης τακτικά.

 


Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Ευρωπαϊκών  προγραμμάτων

 

Από την ένταξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εκπαιδευτικές ανταλλαγές,   το ΤΕΙ έχει εγκαθιδρύσει ένα Κεντρικό Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στελεχωμένο με πολύγλωσσο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να χειρίζεται όλες τις υποθέσεις που αφορούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να έρχεται σε επαφή με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

 

 Επίσης  τo Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τ.Ε.Ι. Λαμίας είναι υπεύθυνο για την παροχή πληροφοριών στους σπουδαστές σχετικά με τις κρατικές υποτροφίες (Ι.Κ.Υ.) και τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

 

Εκτός από το Κεντρικό Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων έχουν ορισθεί εκπαιδευτικοί  που ενεργούν ως σύνδεσμος με το κεντρικό γραφείο, με σκοπό την ταχεία και αποδοτική διάδοση των


εισερχόμενων πληροφοριών προς τους σπουδαστές και το προσωπικό του Ιδρύματος. Η οργάνωση αυτού οδήγησε, αργά αλλά σταθερά, στην αύξηση της συμμετοχής όλων των Τμημάτων του Ιδρύματος στα ευρωπαϊκά  προγράμματα και κυρίως στην αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών.

 


Τo Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τ.Ε.Ι. Λαμίας ασχολείται με τα εξής  Ευρωπαϊκά Προγράμματα:

 

1.       Socrates/Erasmus, σκοπός του οποίου είναι η βελτίωση της ποιότητας και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, της αύξησης της ευρωπαϊκής κινητικότητας, καθώς και της ενίσχυσης της διαφάνειας και προαγωγής της πλήρους ακαδημαϊκής αναγνώρισης σπουδών και ακαδημαϊκών τίτλων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

2.       Leonardo da Vinci, σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής διάστασης, όσο αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των ασκούμενων.

 

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσφέρει καθοδήγηση και βοήθεια στους συνδέσμους των Σχολών και παρέχει πληροφορίες και βοήθεια στους σπουδαστές που έρχονται από το εξωτερικό, σε θέματα όπως εξεύρεση στέγης και επίλυση τυχόν προβλημάτων που συναντούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ίδρυμα. Επιπλέον το προσωπικό του Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  καλωσορίζει τους επισκέπτες καθηγητές και συνεχώς φροντίζει για την ανάπτυξη των διεθνών  σχέσεων του Ιδρύματος.

 

Τέλος το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων επίσης αναλαμβάνει τη διοργάνωση συνεδρίων και εκπαιδευτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ι. Λαμίας. Επίσης εκδίδει Δελτία Τύπου και γενικότερα προβάλλει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος στον ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο.

 

Φοιτητική  Μέριμνα

Στους φοιτητές του ΤΕΙ χορηγούνται βιβλία και διδακτικές σημειώσεις δωρεάν, υποτροφίες με κριτήριο την επίδοση στις σπουδές τους σε συνδυασμό με την οικονομική τους κατάσταση.

 

Επίσης παρέχονται, εφ΄ όσον συντρέχουν προϋποθέσεις σίτιση, στέγαση, δάνεια, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πληροφορίες : Γραμματεία Τμήματος

Σίτιση

 

Κάθε  σπουδαστής έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση κάρτας σίτισης. Οι υπηρεσίες σίτισης παρέχονται από τη λέσχη με την οποία είναι συμβεβλημένο το Τ.Ε.Ι. Για τη χορήγηση της κάρτας σίτισης είναι απαραίτητο οι σπουδαστές εντός του προκαθορισμένου χρόνου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Γραφείο Σπουδαστικής Μέριμνας.

 

Στέγαση

 

Οι σπουδαστές στεγάζονται σε σπίτια ή διαμερίσματα δικής τους επιλογής.  Οι σπουδαστές που ενδιαφέρονται για την επιδότηση ενοικίου θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο Σπουδαστικής Μέριμνας μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο.

 

Φοιτητικό Εισιτήριο – Πάσο

 

To σπουδαστικό εισιτήριο δίδεται σε όλους τους σπουδαστές αμέσως μετά την εγγραφή τους. Η κάρτα ισχύει για όλο το ακαδημαϊκό έτος με μειωμένο εισιτήριο  κατά 25% τόσο στις αστικές όσο και στις υπεραστικές συγκοινωνίες.

 

Δεν δικαιούνται σπουδαστικό εισιτήριο όσοι σπουδαστές ενεγράφησαν στο τμήμα ύστερα από κατακτήτριες εξετάσεις. 

 

Στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους  χορηγούνται στους σπουδαστές καινούργια δελτία σπουδαστικού εισιτηρίου. Τα δελτία σπουδαστικού εισιτηρίου ισχύουν για όλο το ακαδημαϊκό έτος, ενώ δεν χρειάζεται ειδική θεώρηση για τους θερινούς μήνες. Τα δελτία σπουδαστικού εισιτηρίου θεωρούνται από τη Γραμματεία του τμήματος.

 

 

Δάνεια

 

Υπάρχει πληθώρα υποτροφιών που παρέχονται σε προπτυχιακούς και

μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης οι υποτροφίες διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 

§         Κρατικές Υποτροφίες και Δάνεια. (ΙΚΥ)

§         Υποτροφίες Ευρωπαϊκής 'Ένωσης.

§         Υποτροφίες Διεθνών Οργανισμών.

 

Πληροφορίες δίνονται στη Γραμματεία του τμήματος.

 


Αθλητικές Δραστηριότητες

 

Οι σπουδαστές των τμημάτων του Τ.Ε.Ι.  Λαμίας μπορούν να λάβουν  μέρος σε ένα πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, αφενός για να διατηρήσουν την καλή φυσική τους κατάσταση αφετέρου για την ανάπτυξη της συνεργασίας, της ομαδικότητας, του συναγωνισμού αλλά και της γνωριμίας των σπουδαστών με σπουδαστές άλλων ιδρυμάτων της Ανώτατης  Εκπαίδευσης.

 

Οι αθλητικές δραστηριότητες του ΤΕΙ έχουν σκοπό:

§         Την εποικοδομητική ενασχόληση των φοιτητών στον ελεύθερο χρόνο τους .

§         Την συμμετοχή σε Πανελλήνια φοιτητικά πρωταθλήματα με αλλά Τ.Ε.Ι και Πανεπιστήμια, σε αθλήματα όπως μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τένις, κολύμβηση,

 

 

Για κάθε αθλητική δραστηριότητα υπάρχει ένας υπεύθυνος γυμναστής και κάθε  χρόνο διεξάγονται εσωτερικά πρωταθλήματα, από τα οποία επιλέγονται οι σπουδαστές και σπουδάστριες, που θα συνθέσουν τις αντιπροσωπευτικές ομάδες του Τ.Ε.Ι., για τη συμμετοχή στα Πανελλήνια πρωταθλήματα των Πανεπιστημίων& Τ.Ε.Ι

 

Στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Λαμίας βρίσκονται  χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι  όπως κλειστό Γυμναστήριο, Πισίνα κ.α,  ώστε να εξυπηρετούν την ανάγκη για άθληση των φοιτητών.

 

 

 

 

 

 

Πολιτιστικές  Δραστηριότητες

 

Στα πλαίσια των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Λαμίας μπορούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αξιοποιώντας δημιουργικά το χρόνο τους, να αναπτύξουν και άλλες δραστηριότητες.

 

Οι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. έχουν  δημιουργήσει τις εξής ερασιτεχνικές ομάδες, που αποτελούν έναν φορέα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας :

 

§         Θεατρική ομάδα.

§         Μουσική ομάδα.

§         Ομάδα φωτογραφίας.

 

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις από αυτές τις  καλλιτεχνικές ομάδες, όπως:

§         Θεατρικές παραστάσεις

§         Εκθέσεις φωτογραφίας –εικαστικών

§         Συναυλίες και μουσικές παραστάσεις


 


Πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους σπουδαστές παρέχονται στο γραφείο των Σπουδαστικών Συλλόγων στο ισόγειο του κτιρίου της Διοίκησης.

 

Συγκοινωνιακή Εξυπηρέτηση

 

Εντός Πόλεως

 

Οι φοιτητές  εξυπnρερετούvται με τις αστικές γραμμές «Άμπλιανη- ΤΕΙ» που έχουν αφετηρία στην  κεντρική πλατεία «Πάρκου»  της Πόλης και ακολουθούν τις  διαδρομές:

1)       Πλατεία - Άμπλιανη- ΤΕΙ

2)       Πλατεία - Άμπλιανη- ΤΕΙ- Μοσχοχώρι

 δρομολόγια εκτελούνται  περίπου ανά 15΄ λεπτά περίπου  σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους εκτός της περιόδου των διακοπών. Σε ώρες αιχμής τα δρομολόγια γίνονται συχνότερα.

 

Εκτός Πόλεως

 

Η Λαμία αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, γι’ αυτό και η συγκοινωνία με οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος είναι πολύ εύκολη. Συγκεκριμένα υπάρχει σύνδεση με:

1.       Αθήνα

α)  Οδικά : Υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές κάθε μια ώρα (διάρκεια         ταξιδιού 2.5 ώρες ).

β) Σιδηροδρομικά: Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση και συχνά δρομολόγια ( διάρκεια 3 ώρες).

2.       Θεσσαλονίκη

α) Οδικά : Υπάρχουν συχνές λεωφορειακές γραμμές (διάρκεια 3.5 ώρες).

β) Σιδηροδρομικά : Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση και συχνά δρομολόγια ( διάρκεια 3.5 ώρες ).

 

3.       Πάτρα

α)  Οδικά : Υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές( διάρκεια 3,5 ώρες).

 

 

Περιγραφή Πτυχιούχου

 

Με  την ολοκλήρωση  των  σπουδών  τους  οι  πτυχιούχοι  του  Τμήματος   αποκτούν,  σύμφωνα  με  τα  διεθνή  πρότυπα, τις  απαραίτητες επιστημονικές  και  τεχνολογικές  γνώσεις,  οι  οποίες  τους  επιτρέπουν  να  δραστηριοποιούνται  επαγγελματικά,  υποστηρίζοντας  επιτυχώς  την  αξιοποίηση  των  τεχνολογιών  της  Πληροφορικής  σε  όλους  τους  τομείς  εφαρμογής  τους  στην  οικονομική  και  κοινωνική  δραστηριότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Οι  πτυχιούχοι   απασχολούνται  τόσο  στον ιδιωτικό  όσο  και  στο  δημόσιο  τομέα,  είτε  αυτοδύναμα,  είτε  σε  συνεργασία  με  άλλους  επιστήμονες  και  επαγγελματίες,  σε  όλους  τους  τομείς  αξιοποίησης  των 

Πληροφοριακών  και  Επικοινωνιακών  Συστημάτων,  σε  θέματα  που  σχετίζονται  με  τη  μελέτη,  την  ανάπτυξη,  τη  διαχείριση ,  την  εφαρμοσμένη  έρευνα,  την  εκπαίδευση  και  την  κατάρτιση.

 

Μπορούν επίσης:

 

·         να επιδιώξουν Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά ιδρύματα του Εσωτερικού ή Εξωτερικού,

·         να παρακολουθήσουν στηριζόμενοι στο υπόβαθρο των σπουδών τους τις ταχύρυθμες εξελίξεις, τόσο θεωρητικές όσο και τεχνολογικές, στο γνωστικό τους αντικείμενο.

Δομή του Προγράμματος Σπουδών

 

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα αντικείμενα:

·         Υλικό Υπολογιστών

·         Λογισμικό

·         Βάσεις Δεδομένων

·         Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (MIS)

·         Τηλεπικοινωνίες

·         Δίκτυα

·         Διαδίκτυο

·         Δικτυακές Υπηρεσίες 

·         Βιομηχανική Πληροφορική

 

 Έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι απόφοιτοί του:

 

                             I.      Να μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με :

o  Συντήρηση Υπολογιστικών Συστημάτων

o  Ανάπτυξη Εφαρμογών Λογισμικού

o  Μηχανοργάνωση

o  Τηλεπικοινωνιακές Εφαρμογές

o  Δικτυακές Εφαρμογές

o  Εγκαταστάσεις Δικτύων

                           II.      Να μπορούν να απορροφηθούν στην Εκπαίδευση

                         III.      Να ακολουθήσουν Μεταπτυχιακές Σπουδές


 


Επίσης σκοπεύει να προσφέρει, μέσα από ένα σύγχρονο Εργαστηριακό Εξοπλισμό και ένα ικανά Εκπαιδευτικό Προσωπικό, τετραετή φοίτηση (7+1 εξάμηνα Σπουδών) με δύο κυρίως προσανατολισμούς - κατευθύνσεις:

1.     “Ασφάλεια Δικτύων Επικοινωνίας” 

2.      “Τεχνολογίας Τηλεφαρμογών”.

 

Με όλους τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στόχους το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι Λαμίας, το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα σε θέματα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Περιοχής.

 

 

 

 

 

Το Τμήμα «Πληροφορικής και Τεχνολογίας  Υπολογιστών» στο

διαδίκτυο

 

Στη διεύθυνση  www.inf.teilam.gr θα βρείτε το δικτυακό τόπο του τμήματος. Οι σελίδες περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με το τμήμα όπως, λειτουργία, εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικό προσωπικό, κλπ. Επίσης, οι σπουδαστές μας έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω των σελίδων χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβασή τους στο χώρο του ΤΕΙ. Οι πληροφορίες για τους σπουδαστές, περιλαμβάνουν το πρόγραμμα μαθημάτων και εξετάσεων, τις βαθμολογίες για όλα τα μαθήματα, κλπ. Η

επικοινωνία με τη γραμματεία του τμήματος μπορεί να γίνει και μέσω e-mail (ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για την έκδοση βεβαιώσεων, κλπ. Υπεύθυνος διαχείρισης του Web του τμήματος είναι ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου M.Sc., Καθηγητής Εφαρμογών.Συνοπτικό πρόγραμμα Σπουδών

 

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

111

 Εισαγωγή στα Συστήματα Υπολογιστών

Υ

2

3

0

0

 

112

Εισαγωγή στο Λογισμό

Η/Υ

Υ

2

3

0

 

 

113

Προγραμματισμός Ι

Υ

3

5

4

2

 

114

Εισαγωγή στα Ηλεκτρικά Κυκλώματα

Υ

2

3

2

1

 

115

Μαθηματική Ανάλυση

Υ

4

6

2

1

 

116

Ηλεκτρονική Φυσική

Υ

3

5

2

1

 

132

Φυσική

Ε

2

0

0

0

 

131

Γραμμική Άλεγβρα

Ε

2

0

0

0

 


 

 

Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

211

Συνδυαστικά Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Υ

2

3

2

1

 

212

Προγραμματισμός ΙI

Υ

3

5

4

2

 

213

Λειτουργικά Συστήματα

Υ

3

5

2

1

Προγ/σμος Ι  Α’ Εξ.

214

Πολιτική Οικονομία

Υ

2

4

0

0

 

215

Δομές Δεδομένων

Υ

2

3

2

1

 

216

Πιθανότητες -Στατιστική

Υ

2

4

2

1

 

230

Αγγλικά Ι

ΠΡ

2

0

0

0

 

232

Διακριτά Μαθηματικά

ΠΡ

2

0

0

0

 

231

Διδακτική και Τεχνική* της Έκφρασης 

ΠΡ

2

0

0

0

 


* Το μάθημα Διδακτική και Τεχνική της Έκφρασης καταργείται από το χειμερινό εξάμηνο 2003-04. Ο παλιός κωδικός θα παραμείνει διότι έχει δηλωθεί από σπουδαστές σε προηγούμενα εξάμηνα. 

 

Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

311

Γραμμικά Συστήματα -Γραμμικοί μετασχηματισμοί

Υ

2

4

2

1

 

312

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

ΕΥ

2

4

0

0

 

313

Πληροφορική και Κοινωνία

ΕΥ

2

4

0

0

 

314

Ακολουθιακά Ψηφιακά Κυκλώματα

Υ

3

5

2

1

 

315

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Υ

3

5

4

2

Συνδ/κά Ψηφ.

 Ηλεκ/κά Β΄Εξ.

316

Τεχνολογία Λογισμικού 

Υ

2

3

2

1

 

317

Αγγλική Ορολογία Πληροφορικής 

Υ

2

4

0

0

 

330

Ειδικά θέματα Δομημένου Προγραμματισμού I

Π

2

0

0

0

 

331

Μέθοδοι Αριθμητικής Ανάλυσης

Π

2

0

0

0

 

 

 

 

Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

411

Βάσεις Δεδομένων

Υ

3

5

4

2

 

412

Δίκτυα Υπολογιστών

Υ

3

5

2

1

 

413

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης 

Υ

2

3

2

1

 

414

Τεχνικές Εκθέσεις στην Αγγλική Γλώσσα 

Υ

2

4

0

0

 

415

Μικροεπεξεργαστές- Μικροελεγκτές  

Υ

2

3

2

1

 

416

Μεταγλωτιστές 

Υ

2

4

2

1

 

430

Ειδικά θέματα Αντικειμενοστραφούς  Προγραμματισμού

Π

2

0

0

0

 

431

Σχεδιασμός και Ανάλυση Αλγορίθμων

Π

2

0

0

0

 


 

 

Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

511

Εισαγωγή στο Διαδικτύο

Υ

2

5

0

1

Δίκτυα Υπολογιστών Δ’ Εξ.

512

Κατανεμημένα Συστήματα

Υ

2

4

0

1

Προγ/σμος Ι  Α’ Εξ. &

Λειτ. Συστ. Β’ Εξ.

513

Τεχνική Νομοθεσία και Δεοντολογία 

ΕΥ

2

4

0

0

 

514

Προηγμένες Αρχιτεκτονικές

ΕΥ

2

3

2

1

Αρχιτεκ. Υπολ. Γ’ Εξ.

515

Ανάλυση Υπολογιστικών Συστημάτων

ΕΥ

2

3

2

1

 

516

Τηλεπικοινωνίες 

Υ

3

1

4

5

 

517

Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος 

Υ

2

3

2

1

Μαθ. Ανάλ.υση Α’ Εξ.

 

 

ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Α΄ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ασφάλεια Δικτύων Επικοινωνίας

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

611

Σχεδίαση Δικτύων Υπολογιστών

Υ

3

5

4

2

Εισ. στο Διαδίκτυο  Ε’ Εξ

Δίκτυα Υπολογιστών  Δ’ Εξ.

612

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Υ

2

4

0

0

 

630

Θεωρία Πληροφορίας

ΠΡ

2

5

2

1

 

631

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων

ΠΡ

2

5

4

2

 

632

Κινητές επικοινωνίες

ΠΡ

2

5

2

1

 

 

Β΄ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:Τεχνολογίας Τηλεφαρμογών

611

Σχεδίαση Δικτύων Υπολογιστών

Υ

3

5

4

2

 

612

Διοίκηση

Επιχειρήσεων

 

Υ

2

4

0

0

 

633

Μοντελοποίηση Συστημάτων –Στατιστικές Μέθοδοι

ΠΡ

2

4

2

1

 

634

Τεχνολογία Πολυμέσων

ΠΡ

2

4

3

2

 

635

Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας

ΠΡ

4

6

4

2

Εισαγωγή στα Ηλεκτ. Κυκλώματα  Α΄ Εξ.

 

Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Α΄ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ασφάλεια Δικτύων Επικοινωνίας

ΚΩΔ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χ

ΘΕΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ω/Ε

ΔΜ

Ω/Ε

ΔΜ

 

711

Συστήματα Ολικής Ποιότητας

Υ

2

4

2

1

Πιθανότητες- Στατιστηκή Β’ Εξ.

712

Σεμινάριο

Υ

3

5

0

0

 

730

Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων

ΠΡ

2

6

4

2

 

731

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων

ΠΡ

2

5

2

1

 

732

Κρυπτογραφία

ΠΡ

2

4

4

2

 

 

Β΄ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:Τεχνολογίας Τηλεφαρμογών

711

Συστήματα Ολικής Ποιότητας

Υ

2

4

2

1

Πιθανότητες- Στατιστηκή Β’ Εξ.

712

Σεμινάριο

Υ

3

5

0

0

 

733

Τεχνολογίες Διαδικτύου

ΠΡ

2

5

4

2

 

734

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

ΠΡ

2

5

4

2

Ψ.Ε.Σ  Ε’ Εξ  &

Μαθ. Ανάλυση Α’ Εξ

735

Διαδικτυακές Εφαρμογές Πραγματικού Χρόνου

ΠΡ

2

5

2

1

 

 

Χ: Χαρακτηρισμός Μαθήματος  Υ: Υποχρεωτικό  ΠΡ: Προαιρετικό ΕΥ: Επιλογής Υποχρεωτικό  Ω/Ε : Ώρες ανά εβδομάδα  ΔΜ: Διδακτικές Μονάδες ΚΩΔ: Κωδικός Μαθήματος
Αναλυτικό  πρόγραμμα Σπουδών

 


Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

 

Εισαγωγή στα Συστήματα Υπολογιστών

Σκοπός :

 

Η εξοικείωση του σπουδαστή με βασικές έννοιες της επιστήμης της Πληροφορικής, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση περισσότερο εξειδικευμένων γνώσεων. Πολλές από τις έννοιες αυτές θα επαναληφθούν σε επόμενα εξάμηνα με περισσότερη λεπτομέρεια.

 

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Βασικές έννοιες. Ιστορική εξέλιξη της πληροφορικής. Συστήματα αρίθμησης. Κωδικοποίηση της πληροφορίας. Εισαγωγή στην Άλγεβρα Boole και βασικά λογικά κυκλώματα. Το υλικό του υπολογιστή (επεξεργαστής, κύρια μνήμη, βοηθητικές μνήμες, συσκευές εισόδου / εξόδου). Οργάνωση υπολογιστών. Η αριθμητική του υπολογιστή. Δομή και λειτουργία του επεξεργαστή. Το λογισμικό (γλώσσες προγραμματισμού, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές). Τα δεδομένα (αρχεία και βάσεις δεδομένων). Τηλεπληροφορική και τηλεπικοινωνίες. Δίκτυα υπολογιστών. Αυτοματισμός γραφείου. Πολυμέσα. Πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές. Πληροφορική και εκπαίδευση. Κοινωνικές επιπτώσεις. Εξελίξεις στο χώρο της Πληροφορικής.

 

 

Βιβλιογραφία :

 1. «Εισαγωγή στην Πληροφορική», ΑΘ.Τσουροπλής-Σ.Κλημόπουλος, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών 2000
 2. «Στοιχεία Υπολογιστικών Συστημάτων», Ε.Α.Παπαθανασίου, Εκδ. Ευγ.Μπένου, 1998.

 

Εισαγωγή στο Λογισμικό

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους υπολογιστές και την ανάπτυξη αλγορίθμων. Επίσης θα δοθεί έμφαση στη σχεδίαση αλγορίθμων, τη μελέτη πολυπλοκότητά τους καθώς και της απόδοσής τους σε σχέση με τις δυνατότητες βελτιστοποίησης.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Υπολογιστές & αλγόριθμοι. Η ιεραρχία Υλικού-Λογισμικού. Σχεδίαση αλγορίθμων, υπολογισιμότητα, πολυπλοκότητα και ορθότητα αλγορίθμων. Γλώσσες Προγραμματισμού, η ιεραρχία των γλωσσών προγραμματισμού. Επικοινωνία με τους υπολογιστές, λειτουργικά συστήματα. μεταφραστές γλωσσών προγραμματισμού.

 

Βιβλιογραφία :

 


 1. «Εισαγωγή στην Σύγχρονη Επιστήμη των Υπολογιστών», Les Goldschlager & Andrew Lister, Εκδόσεις Δίαυλος.

 

Προγραμματισμός Ι

Σκοπός :

 

Να γνωρίσουν οι σπουδαστές τις δομές των αλγορίθμων και τον τρόπο που θα τους μεταφράζουν σε πρόγραμμα. Να είναι ικανοί να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν λύσεις προβλημάτων μέσω υπολογιστή.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Βασικές Έννοιες Συστημάτων Λογισμικού. Η Έννοια του Αλγορίθμου. Αρχές Δομημένου Προγραμματισμού. Τεχνικές παρουσίασης αλγορίθμων. Μεταγλώττιση και εκτέλεση προγράμματος. Συντακτικό και Σημασιολογία. Στοιχειώδεις Τύποι Δεδομένων. Γλώσσα Προγραμματισμού (π.χ. C). Εκφράσεις. Η εντολή εκχώρησης. Διαδικασίες (υποπρογράμματα και συναρτήσεις). Εμβέλεια Προσδιοριστών. Πέρασμα Παραμέτρων. Πίνακες (Arrays), Δείκτες (Pointers), Αναζήτηση, Ταξινόμηση, Παρεμβολή, Σύζευξη, Ενημέρωση αρχείων, Επίπεδα ελέγχου.

 

Βιβλιογραφία :

 


1.       «C θεωρία και πράξη», Αλ. Τομαράς, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών.

2.       «Η Γλώσσα προγραμματισμού C», Kernigham-Richie, Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

 

 

Εισαγωγή στα Ηλεκτρικά Κυκλώματα

Σκοπός :

 

Εισαγωγή των βασικών εννοιών των ηλεκτρικών κυκλωμάτων με σκοπό την περαιτέρω κατανόηση των κυκλωμάτων  των Υπολογιστών.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Βασικές έννοιες, Συνδεσμολογίες και Θεωρήματα Γραμμικών κυκλωμάτων: Ηλεκτρικά στοιχεία. Νόμοι Kirchhoff.  Θεωρήματα Thevenin Norton για ανεξάρτητες και εξαρτημένες πηγές. Στιγμιαία ισχύς και ενέργεια, παθητικά και ενεργητικά στοιχεία. Θεώρημα μεταφοράς μέγιστης ισχύος. Συνδεσμολογίες Στοιχείων. Διαιρέτης τάσης και ρεύματος. Θεωρήματα  Thevenin Norton για μετασχηματισμό των Γραμμικών Ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Θεώρημα υπέρθεσης. Μέθοδοι Ανάλυσης κυκλωμάτων. Μεταβατικές καταστάσεις κυκλωμάτων: Κυκλώματα RC πρώτης τάξης χωρίς διέγερση. Κυκλώματα RC πρώτης τάξης σε  διέγερση σταθερής πηγής τάσης και παλμοσειράς. Κυκλώματα διαφόρισης & ολοκλήρωσης. Ημιτονική Ανάλυση Κυκλωμάτων: Στοιχεία Μιγαδικής Ανάλυσης. Θεώρημα μεταφοράς Μέγιστης μέσης Ισχύος. Απόκριση συχνότητας. Κυκλώματα Επιλογής συχνοτήτων.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Ηλεκτρικά Κυκλώματα Θεωρία και Εφαρμογές» Μωϋσιάδης κ.α , Γραφικές Τέχνες, Art of Text Θεσσαλονίκη 1999.

2.        «Κυκλώματα Συνεχούς και Εναλλασσομένου ρεύματος», Επιμέλεια Σ. Πακτίτης, Εκδ. ΙΩΝ 1999.


 

Μαθηματική Ανάλυση

Σκοπός :

 

Εξοικείωση του σπουδαστή με τις βασικές αρχές της μαθηματικής ανάλυσης: συναρτήσεις, όρια, παράγωγοι, ολοκληρώματα.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Μαθηματική Ανάλυση: Βασικές Τοπολογικές έννοιες. Αξιωματική θεμελίωση των Πραγματικών Αριθμών, Ακολουθίες Σειρές. Στοιχειώδεις Συναρτήσεις, Όριο, Συνέχεια, Παράγωγοι, Ακρότατα, Ολοκληρώματα Συναρτήσεων,  Αναπτύγματα & Σειρές Taylor, Νόρμες Συναρτήσεων. Συναρτήσεις πολλών πραγματικών μεταβλητών, Ακρότατα, Μερικές Παράγωγοι, Πολλαπλά Ολοκληρώματα, Επικαμπύλια Ολοκληρώματα. Στοιχεία Διανυσματικής Ανάλυσης.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. «Μαθηματικά Ι», Κουρής – Αναστασάτος κ.α, Εκδ. Δηρός, 2001.
 2. «Γενικά Μαθηματικά» Σειρά SCHAUM' S – F. AYRES Μετάφρ. Σ. Περσίδη – Χ. Τερζίδη) Εκδ. Mc Graw-Hill, ΕΣΠΙ
 3. Μαθήματα Ανώτερων Μαθηματικών,  Ιωαν. Χαϊνη (καθηγ. ΕΜΠ) – Τ.Α΄ Αθήνα 1984

 

 

Ηλεκτρονική Φυσική

Σκοπός :

 

Αποτελεί εισαγωγικό μάθημα στην επιστήμη των ηλεκτρονικών στα οποία στηρίζεται η τεχνολογία των υπολογιστών. Το πρώτο μάθημα υποδομής για την τεχνολογία Υπολογιστών.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Δίοδοι: Βασικές αρχές ημιαγωγών-Φυσική λειτουργία των διόδων. Μελέτη καταστάσεων λειτουργίας επαφής p-n. Δίοδοι Zener. Εφαρμογές διόδων, κυκλώματα ανορθωτών, ψαλιδιστών περιοριστών. Διπολικά Τρανζίστορ ένωσης (BJT): Φυσική δομή και περιοχές λειτουργίας. Πόλωση BJT και ανάλυση κυκλωμάτων σε διεγέρσεις μικρών σημάτων. Μελέτη βασικών συνδεσμολογιών ενισχυτών μίας βαθμίδας με χρήση BJT. Τρανζίστορ Επίδρασης Πεδίου (FET):  Φυσική δομή και περιοχές λειτουργίας για τα τρανζίστορ JFET και MOSFET.Πόλωση των τρανζίστορ JFET και MOSFET και ανάλυση κυκλωμάτων σε διεγέρσεις μικρών σημάτων.Μελέτη βασικών συνδεσμολογιών ενισχυτών μίας βαθμίδας με χρήση τρανζίστορ JFET και MOSFET. Τελεστικοί Ενισχυτές: Ιδανικό μοντέλο ΤΕ. Κυκλώματα ΤΕ με ανάδραση. Χρήση των ΤΕ στην εκτέλεση αναλογικών πράξεων και υπολογισμών. Χρήση των ΤΕ σε κυκλώματα Επιλογής συχνοτήτων δεύτερης τάξης. Μελέτη της επίδρασης των μη ιδανικών χαρακτηριστικών του ΤΕ. Βασικά Ψηφιακά κυκλώματα: Το τρανζίστορ σαν διακόπτης. Μοντέλα σε μεγάλα σήματα. Βασικά κυκλώματα πυλών: NMOS αντιστροφέας, CMOS αντιστροφέας, πύλες NAND.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Βασική Ηλεκτρονική», Malvino, Εκδόσεις Τζιόλα, 2000

 

 

Φυσική

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η εμπέδωση των φοιτητών σε έννοιες φυσικής που σχετίζονται με την τεχνολογία των υπολογιστών .

Περιγραφή Μαθήματος

 

Σωμάτια και κύματα. Στατιστική μηχανική. Διάδοση θερμότητας. Ατομική και

πυρηνική δομή. Στοιχεία Κβαντομηχανικής.

Βιβλιογραφία :

Σημειώσεις του Καθηγητή

 

Γραμμική Άλγεβρα

Σκοπός :

 

Στόχος του Μαθήματος είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με την έννοια του πίνακα και της Ορίζουσας, καθώς και η αναλυτική παρουσίαση των βασικών μεθόδων επίλυσης γραμμικών συστημάτων. Τέλος γίνεται μια εισαγωγή σε βασικές γνώσεις Μιγαδικής Ανάλυσης και Συνδυαστικής.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Πίνακες. Χαρακτηριστικοί Πίνακες. Άλγεβρα Πινάκων. Γινόμενο Πινάκων. Διάφοροι Τύποι Πινάκων, Ειδικοί Τετραγωνικοί Πίνακες, Ευθύ Άθροισμα Πινάκων. Ορίζουσες, Μεταθέσεις, Ορίζουσα Τετραγωνικού πίνακα, Ορίζουσες 1ης , 2ης ,3ης τάξης. Ιδιότητες Οριζουσών, Πολλαπλασιασμός Οριζουσών. Ελάσσονες Ορίζουσες, Ανάπτυγμα ορίζουσας. Προσαρτημένος Πίνακας. Αντίστροφος Πίνακας. Σχέση Αντιστρόφου και Προσαρτημένου. Βαθμός Πίνακα. Στοιχειώδεις Μετασχηματισμοί Πινάκων. Ισοδύναμοι Πίνακες. Συστήματα Γραμμικών Εξισώσεων με n Αγνώστους. Σύνολο Λύσεων. Συστήματα Cramrner. Ομογενή Γραμμικά Συστήματα. Λύση Γραμμικών Συστημάτων με Πίνακες και με την μέθοδο απαλοιφής του Gauss. Ιδιοτιμές, Ιδιοδιανύσματα, Χαρακτηριστική εξίσωση Τετραγωνικού Πίνακα. Θεώρημα Cayley-Hamilton. Διαγωνοποίηση. Γενικά περί Μιγαδικών Αριθμών. Γενικά στοιχεία Συνδυαστικής.

Βιβλιογραφία :

1.        « Άλγεβρα» , Κ. Αναστασίου, Δ. Δημητρακούδης, Εκδόσεις ΔΗΡΟΣ 2001.

2.        « Γραμμική Άλγεβρα» Γ. Παντελίδη, Δ. Κραββαρίτη, Εκδόσεις ΣΥΜΕΩΝ 1992.

3.        « Γραμμική Άλγεβρα και Εφαρμογές» Strang Gi1bert Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

4.        « Γραμμική Άλγεβρα» Lipschutz Seymour, Lipson Marc. Schaum's Outlines.

Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

 

Συνδυαστικά Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Σκοπός :

 

Αποτελεί βασικό μάθημα για την κατανόηση  της  λειτουργίας και του σχεδιασμού ψηφιακών διατάξεων που χρησιμοποιούνται ευρέως στα υπολογιστικά συστήματα. Είναι επίσης μάθημα υποδομής για μαθήματα που σχετίζονται με αρχιτεκτονική υπολογιστών και γενικά με το υλικό.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Αριθμητικά Συστήματα. Κώδικες. Άλγεβρα Boole. Λογικές Πύλες. Λογικές Συναρτήσεις. Μέθοδοι Απλοποίησης Λογικών Συναρτήσεων. Ανάλυση και Σχεδίαση Συνδυαστικών Κυκλωμάτων. Οικογένειες Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων. Κυκλώματα Αριθμητικών Λειτουργιών. Οικουμενικές Πύλες. Αποκωδικοποιητές. Κωδικοποιητές. Πολυπλέκτες. Αποπλέκτες. Συνδυαστικά Κυκλώματα με Ολοκληρωμένα Κυκλώματα MSI.

 

Βιβλιογραφία :

 

1. «Ψηφιακή Σχεδίαση», M.Mano, Εκδόσεις Παπασωτηρίου.

 

 

Προγραμματισμός ΙΙ

 

Σκοπός :

 

Εισαγωγικές έννοιες αντικειμενοστραφούς σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών για να μάθει ο σπουδαστής να αναπτύσσει εφαρμογές με την πλέον σύγχρονη μέθοδο με σκοπό την αποτελεσματικότερη επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Η ιστορία των Γλωσσών Προγραμματισμού. Η έννοια της Αφαίρεσης (Abstract). Τύποι (Typing), Αφαιρετικοί Τύποι Δεδομένων (Abstract data types). Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός (Object Oriented Programming) & Προγραμματισμός Βασισμένος στα Αντικείμενα (Object-Based Programming), Κλάσεις (Classes), Αντικείμενα (Objects), Μηνύματα (Messages), Οριοθέτηση (Encapsulation), Κληρονομικότητα (Inheritance) & άλλες Ιεραρχίες (Aggregation), Πολυμορφισμός (Polymorfism), Μηχανισμοί Επαναχρησημοποίησης. Σύνδεση Αντικειμένων (Object Composition): Εξουσιοδότηση (Delegation), Προώθηση (Fordwarding) - Τμηματοποίηση (Modularity), Ταυτοχρονισμός (Concurrency). Προγραμματισμός που στρέφεται γύρω από Συνιστώσες (Component-Oriented Programming) . Συνιστώσες (Components), Διεπαφές ως συμβόλαια (Interfaces as contacts), Πλατφόρμες Συνιστωσών (Component Platforms), Σύνδεση Συνιστωσών (Component Composition), Πλαίσια Συνιστωσών (Component Frameworks). Σύγκριση / Κατάταξη Γλωσσών Προγραμματισμού. Παραδείγματα εφαρμογών. Ανάπτυξη εφαρμογών με εργαλείο την Visual Basic.

Βιβλιογραφία :

 

1. «Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός», Αλ.Τομαράς, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών.

 

Λειτουργικά Συστήματα

Σκοπός :

 

Το μάθημα αποσκοπεί, αρχικά, στην παρουσίαση των βασικών στοιχείων των Λειτουργικών Συστημάτων, στην ανάδειξη των διαφορών τους και στην παρουσίαση των απαιτουμένων υπηρεσιών των χρηστών από τα σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Ορισμοί λειτουργικών Συστημάτων, Ιστορική εξέλιξή τους, κυριότερα μέρη τους. Διαδικασίες, καταστάσεις διαδικασιών, τμήμα ελέγχου διαδικασιών., συστήματα διακοπής. Συγχρονισμός: παραλληλία, κρίσιμες περιοχές, αμοιβαίος αποκλεισμός, primitives αμοιβαίου αποκλεισμού, υλοποίησή τους. Λύση Peterson, λύσεις για hardware, Test-and-Set, σημαφόροι, παράδειγμα απομονωτή μηνυμάτων, αναγνώστες και γραφείς, συστήματα παραγωγού-καταναλωτή, υλοποίηση σημαφόρων, ακέραιοι σημαφόροι. Κρίσιμες περιοχές υπό συνθήκη, ουρές γεγονότων, monitors. Κατανεμημένος συγχρονισμός: Ο αλγόριθμος του bakery, ο αλγόριθμος Ricart-Agrawalla, token ring.Μέθοδοι. Διαχείριση της μνήμης: (α) Πραγματική μνήμη: οργάνωση, εργασία, συνεχές-ασυνεχές μοίρασμα, μέθοδος σταθερών διαχωρισμών, εναλλαγή. (β) Ιδεατή μνήμη: σελιδοποίηση, τμηματοποίηση, συνδυασμοί τους, μέσο μήκος σελίδας, μέσος αριθμός τμημάτων- οπών, ο κανόνας του 50%, μέθοδοι αντικατάστασης σελίδας, τοπικότητα, σύνολο εργασίας, σελιδοποίηση κατά απαίτηση, συμπεριφορά προγράμματος. Χρονοπρογραμματισμός CPU και δίσκων. Θεωρία αδιεξόδου.  Επικοινωνία διαδικασιών. Διαχείριση μνήμης, Spooling. Swapping. Διαχείριση Ι/Ο. Χρονοδρομολόγηση. Οι σπουδαστές θα μελετήσουν το Λειτουργικό Σύστημα Unix, την αρχιτεκτονική του δομή, τις εντολές του χρήστη, τις δυνατότητες προγραμματισμού στο κέλυφος, τη διαχείριση του συστήματος, τα ζητήματα ασφάλειας, κλπ .

 

Βιβλιογραφία :

 

 

1. «Σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα Α΄τόμος», Tanenbaum, Εκδόσεις Παπασωτηρίου.

 

Πολιτική Οικονομία

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι σπουδαστές την έννοια της οικονομικής επιστήμης, με τι ασχολείται, που αποβλέπει, πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα, ποιοι συμμετέχουν σε αυτό και πως συμπεριφέρονται οι καταναλωτές στις διάφορες αλλαγές τιμών και εισοδημάτων.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγικές έννοιες. Ο ρόλος του κράτους στην οικονομία. Οι ανάγκες των ατόμων και η ζήτηση των αγαθών. Η οργάνωση των επιχειρήσεων. Η παραγωγή της επιστήμης. Το κράτος παραγωγής. Η προσφορά των αγαθών. Ο προσδιορισμός των τιμών. Η συμπεριφορά της επιχείρησης στην αγορά. Οι τιμές των συντελεστών παραγωγής. Το εθνικό προϊόν. Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση. Ο προσδιορισμός του εισοδήματος και της απασχόλησης. Χρήμα και τραπεζικό σύστημα. Οικονομικές διακυμάνσεις και πληθωρισμός. Ο δημόσιος τομέας. Οικονομία και εργασία. Η ελληνική οικονομία. Διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. Πολιτική Οικονομία, Κώττης, Αθήνα, 2000.
 2. Μικροοικονομική, Σαραντίδης, Αθήνα, 2000.

 

Δομές Δεδομένων

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν στέρεες και επαρκείς γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο των Δομών Δεδομένων κύριας και βοηθητικής μνήμης. Να αναπτύξουν ικανότητες στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και να αποκτήσουν εμπειρίες στην υλοποίηση αλγορίθμων σε προγράμματα υπολογιστή.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Πληροφορίες και δεδομένα. Τύποι δεδομένων και δομές δεδομένων. Αλγόριθμοι. Γραμμικές δομές δεδομένων (πίνακες, στοίβες, ουρές, λίστες). Μη γραμμικές δομές δεδομένων (δένδρα, γράφοι). Αναζήτηση και ταξινόμηση. Δομές δεδομένων βοηθητικής μνήμης-αρχεία δεδομένων. Βασικά στοιχεία. Οργανώσεις αρχείων (σειριακή, σειριακή με δείκτες, τυχαία, με χρήση λεξικού, με χρήση συναρτήσεων μετασχηματισμού). Οργανώσεις με δευτερεύοντα κλειδιά. Σωροί και Β-δένδρα. Κριτήρια επιλογής αρχείων.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Δομές Δεδομένων», Ι. Μανωλόπουλος, Εκδόσεις ART OF TEXT.

2.        «Δομές δεδομένων». Ν. Μυσιρλής,

 

 

Πιθανότητες – Στατιστική

Σκοπός :

 

Να διδαχτεί ο σπουδαστής της βασικές αρχές Στατιστικής.  Να κατανοήσει ο σπουδαστής μέσω των κατάλληλων εργαλείων τον τρόπο με το οποίο θα επιλύει πρακτικά προβλήματα εφαρμόζοντας βασικές Στατιστικές αρχές.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Περιγραφική Στατιστική. Εισαγωγή στη θεωρία πιθανοτήτων. Κατανομές πιθανότητας. Μέτρα θέσης, διασποράς και ασυμμετρίας-κύρτωσης. Επαγωγική στατιστική. Συλλογή στατιστικών δεδομένων. Δειγματικές κατανομές. Εκτίμηση. Έλεγχος στατιστικών υποθέσεων. Παλινδρόμηση - συσχέτιση. Χρονολογικές σειρές. Χρήση στατιστικών πακέτων (Excell, SPSS, SAS ή αντίστοιχο).

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Περιγραφική  και Διερευνητική Στατιστική», Γεωργιακούδης Φ. Τσίμπος Κ. Τόμος Α΄, Εκδόσεις Σταμούλης.

2.        «Στατιστική Πιθανότητες», Κικίλιας – Παλαμούρας κ.α, Εκδόσεις Δηρός, 2002.

 

Αγγλικά Ι

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι να υποστηρίξει τις γνώσεις των σπουδαστών σε σημεία υποδομής στην Αγγλική γλώσσα. Το μάθημα θα έχει σεμιναριακό χαρακτήρα μελέτης σε επιλεγμένα θέματα, γενικού και τεχνικού περιεχομένου. Ακόμα οι σπουδαστές θα ασκούνται και στη συγγραφή απλών κειμένων για καλύτερη εμπέδωσης της χρήσης της ξένης γλώσσας.

Περιγραφή Μαθήματος

 

       Μελέτη επιλεγμένων παραγράφων, κείμενα ακολουθούμενα από ασκήσεις

υποδομής, δημιουργία σύντομων κειμένων.

Βιβλιογραφία :

Σημειώσεις του Καθηγητή

 

 

 

Διακριτά Μαθηματικά

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι να ενισχύσει την αλγοριθμική σκέψη του σπουδαστή και να τον βοηθήσει με τις κατάλληλες γνώσεις στο σχεδιασμό λύσεων μέσω υπολογιστή.

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Προτασιακός λογισμός (γλώσσα του Π.Λ., ταυτολογική ισοδυναμία, ταυτολογική συνεπαγωγή), Κατηγορηματικός λογισμός, Σύνολα Ν Σχέσεις ­Συναρτήσεις (σύνολα και υποσύνολα, σχέσεις και συναρτήσεις, πεπερασμένα και άπειρα σύνολα, Δυαδική λογική, Άλγεβρα Boole, λογικές πύλες, απλοποίηση συναρτήσεων.

 

Βιβλιογραφία :

Σημειώσεις του Καθηγητή

 

Διδακτική και Τέχνη της Έκφρασης

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει βασικές γνώσεις γύρω από τη διδακτική της πληροφορικής και της τεχνικής της έκφρασης ώστε ο σπουδαστής να είναι σε θέση να διδάσκει, να παρουσιάζει και να συνεργάζεται με σκοπό τη μετάδοση γνώσεων ή τη μελέτη διαφόρων θεμάτων του ενδιαφέροντός του. Επίσης, παρέχει ουσιαστικές γνώσεις για την επαγγελματική παρουσία του μηχανικού, τη συγγραφή βιογραφικού σημειώματος, τη συμμετοχή σε συνέντευξη, κλπ.

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Διδακτική της πληροφορικής, Τεχνικές παρουσιάσεων, τρόποι επικοινωνίας (γραπτός λόγος, προφορικός λόγος, συμπεριφορά), βιογραφικό σημείωμα, τεχνικές εκθέσεις, συνεργασία, συνεντεύξεις, ομιλίες, άλλες τεχνικές.

 

Βιβλιογραφία :

Σημειώσεις του Καθηγητή

 

Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Γραμμικά Συστήματα – Γραμμικοί Μετασχηματισμοί

Σκοπός :

 

Εξοικείωση του σπουδαστή με τα σήματα μετασχηματισμούς Fourier, Laplace και Ζ σε συστήματα συνεχούς χρόνου.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στα Σήματα και Συστήματα. Συνεχούς Χρόνου Σήματα, Βασικά Σήματα, Γενικευμένες Συναρτήσεις, Αιτιατά, μη αιτιατά σήματα, Μιγαδικά εκθετικά-ημιτονικά σήματα, Φάσορες-Μετασχηματισμός Φασόρα, περιοδικά μη περιοδικά σήματα, Σήματα Ισχύος, Περιοδικά σήματα και Σειρά Fourier-Φάσμα Ισχύος, Ενεργειακά σήματα, Μη περιοδικά σήματα και Μετασχηματισμός Fourier-Φάσμα Πυκνότητας Ενέργειας. Συστήματα Συνεχούς Χρόνου – Μοντέλα. Περιγραφή και Ανάλυση Συνεχούς Χρόνου Συστημάτων στο πεδίο του χρόνου: Περιγραφή της εξόδου ενός συστήματος, Αιτιατά, μη αιτιατά, στατικά, δυναμικά, σταθερά, αντιστρέψιμα, γραμμικά, μη γραμμικά συστήματα, Κρουστική Απόκριση Συστήματος, Γραμμικά Χρονικά Αμετάβλητα Συστήματα, Γραμμική Συνέλιξη. Ανάλυση Συστημάτων Συνεχούς Χρόνου με την βοήθεια του μετασχηματισμού Laplace: Ορισμός μετασχηματισμού  Βασικές Ιδιότητες, Ο μετασχηματισμός σαν εργαλείο λύσης ΣΔΕ, Συνάρτηση μεταφοράς συστήματος, Ο μετασχηματισμός σαν εργαλείο στην μελέτη ευστάθειας των συνεχούς χρόνου συστημάτων. Ανάλυση Διακριτού Χρόνου Συστημάτων  με την βοήθεια του μετασχηματισμού Ζ: Ορισμός μετασχηματισμού βασικές Ιδιότητες, Ανάλυση των Διακριτού χρόνου Συστημάτων με την βοήθεια του μετασχηματισμού, Ο μετασχηματισμός σαν εργαλείο λύσης Ε.Δ.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. G. E. Carlson, “Signal and Linear System Analysis”, John Wiley & Sons, 1998.
 2. Σ. Θεοδωρίδης και Κ. Μπερμπερίδης, “Σήματα και Συστήματα”, Gutenberg, Αθήνα, 1998.

 

 

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

Σκοπός :

 

Βασικές γνώσεις της ιστορίας και της φιλοσοφίας της επιστήμης.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Συνοπτική Ιστορική αναδρομή: Προσωκρατικοί, Αττική φιλοσοφία, Ελληνιστική Φιλοσοφία, Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Διαφωτισμός, ο 19ος Αιώνας, ο 20ος Αιώνας.  Φιλοσοφία και Επιστήμη, Φιλοσοφία και Θρησκεία Μεταφυσική,  Γνωσιοθεωρία, Ηθική, Αισθητική.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.       Σημειώσεις του διδάσκοντα.

 

 

Πληροφορική και Κοινωνία

Σκοπός :

 

Να ενημερώσει τον σπουδαστή για τη νέα πραγματικότητα της «κοινωνίας της πληροφορίας» η οποία ήδη έχει διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Επίσης, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός προβληματισμός για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, ηθικές, κλπ επιπτώσεις όλων των συνιστωσών που συνθέτουν την κοινωνία της πληροφορίας.

 

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Ορισμός της ΚτΠ και βασικοί προβληματισμοί. Προσεγγίσεις της ΚτΠ (τεχνολογική, οικονομική, πολιτισμική, κλπ). Ευρωπαϊκή πρακτική. Νέα τεχνολογική πραγματικότητα. Κοινωνιολογική προσέγγιση. Ευρύτεροι προβληματισμοί. Συμπεράσματα.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. Σημειώσεις του Καθηγητή.
 2. «Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας», Π.Σ Αναστασιάδη, Εκδόσεις ΑΛΦΑ, 1999.

 

Ακολουθιακά Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση πολύπλοκων ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην πράξη στα υπολογιστικά συστήματα. Αυτά είναι συστήματα μνήμης, απαριθμητών καθώς και συστήματα ειδικών διατάξεων για επικοινωνία του υπολογιστή με το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Στοιχεία Μνήμης (flip-flops). Καταχωρητές. Διατάξεις Ημιαγωγικών Μνημών. Απαριθμητές. Σύγχρονα Ακολουθιακά Κυκλώματα. Αλγοριθμικές Μηχανές Καταστάσεων. Μανταλωτές. Ασύγχρονα Ακολουθιακά Κυκλώματα. Μετατροπείς A/D και D/A.

 

Βιβλιογραφία :

 

1. «Ψηφιακή Σχεδίαση», M.Mano, Εκδόσεις Παπασωτηρίου

 

 

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Σκοπός :

 

Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει γνώσεις σχετικά με την εσωτερική δομή και τη λειτουργία ενός συμβατικού υπολογιστικού συστήματος και να δώσει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να σχεδιάζει ένα στοιχειώδες υπολογιστικό σύστημα που θα τον βοηθήσει στην κατανόηση πολυπλοκότερων και στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε μικροϋπολογιστικά συστήματα.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Ορισμός υπολογιστή. Συνιστώσες υπολογιστικού συστήματος. Ορισμοί. Η λογική των επιπέδων. Δομή υπολογιστή. Αναπαράσταση πληροφορίας-Βασικοί κώδικες. Αριθμητικά συστήματα. Μετατροπές αριθμών. Αριθμητικές πράξεις. Υλοποίηση ψηφιακών αθροιστών. Παράσταση δυαδικών αριθμών, συμπληρώματα. Μονάδες πληροφορίας. Απλοποιημένο μοντέλο μνήμης. Γενικό μοντέλο ΚΜΕ. Καταχωρητές. Σχεδίαση και λειτουργία ΑΛΜ. Εκτέλεση προγραμμάτων. Ανάκληση και εκτέλεση εντολής. Χαρακτηριστικά ΚΜΕ. Μελέτη περίπτωσης.  Υποθετικός υπολογιστής. Μηχανές Πεπερασμένων Καταστάσεων. Σύστημα διαύλων. Μνήμη. Χαρακτηριστικά μνήμης. Ψηφιακά κυκλώματα υποστήριξης μνήμης. Εσωτερική δομή RAM, ROM. Χρονισμός ανάγνωσης-εγγραφής. Σχεδίαση συστημάτων με πολλές μνήμες. Επικοινωνία συστήματος με εξωτερικές συσκευές. Τεχνικές μεταφοράς. Μεταφορά δεδομένων με ή χωρίς συνθήκη. RS-232.USRT. Απόδοση και χρόνος απόκρισης υπολογιστικών συστημάτων. Συσχέτιση μετρήσεων απόδοσης. Άλλα είδη αρχιτεκτονικών.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        Σημειώσεις  του Καθηγητή

2.        «Οργάνωση & Αρχιτεκτονική Υπολογιστών »,Stalling., W Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ.

3.        «Αρχιτεκτονική Υπολογιστών», Παπακωνσταντίνου, Εκδόσεις Συμμετρία

 

Τεχνολογία Λογισμικού

Σκοπός :

 

Να αποκτήσουν τις βασικές αρχές και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού ως μία βιομηχανική διαδικασία παραγωγής υποκείμενη σε ποιοτικό έλεγχο. Να εφαρμόζουν μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού χρησιμοποιώντας εργαλεία CASE.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Σκοπός της Τεχνολογίας Λογισμικού, γιατί χρειάζεται. Προγραμματισμός του Έργου (Project Planning). Ανάλυση προδιαγραφών. Σχεδιασμός Συστήματος. Σχεδιασμός Προγράμματος. Αντικειμενοστραφής Σχεδιασμός με χρήση UML. Βιβλιοθήκες Λογισμικού. Υλοποίηση Προγράμματος. Έλεγχος Προγράμματος. Έλεγχος Συστήματος. Παράδοση Συστήματος. Συντήρηση. Τεκμηρίωση.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Software Engineering: A. Practitioner’s Approach.» R.S. Pressman, Fourth edition, Mc Graw Hill, 1997.

 

Αγγλική Ορολογία Πληροφορικής

Σκοπός :

 

Εκμάθηση ορολογίας πληροφορικής και σύνταξη κειμένων σχετικών με την ειδικότητα για δυνατότητα αξιοποίησης πηγών ξένης βιβλιογραφίας.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Γραμματική της Αγγλικής γλώσσας. Συντακτικό της Αγγλικής γλώσσας. Βασική επιστημονική Αγγλική ορολογία σε θέματα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Προφορική χρήση της Αγγλικής επιστημονικής γλώσσας

 

Βιβλιογραφία :

1.        Σημειώσεις του διδάσκοντα

 

       Ειδικά θέματα Δομημένου Προγραμματισμού I

Σκοπός :

 

Το προτεινόμενο μάθημα έχει στόχο να ολοκληρώσει τις γνώσεις των φοιτητών

στον Προγραμματισμό I και από πλευράς εφαρμογών.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Το μάθημα θα περιλαμβάνει τη γλώσσα C αλλά κυρίως τη μεθοδολογία ανάπτυξης πρακτικών εφαρμογών (υλοποίηση αλγορίθμων) σε συνδυασμό με προχωρημένα χαρακτηριστικά της γλώσσας όπως δείκτες, δυναμικές, δομές κ.λ.π.

Βιβλιογραφία :

1.        Σημειώσεις του διδάσκοντα

 

Μέθοδοι Αριθμητικής Ανάλυσης

Σκοπός :

 

Το μάθημα αυτό θα ασχοληθεί με προβλήματα αριθμητικής ανάλυσης. Στα πλαίσια του μαθήματος προτείνονται: ασκήσεις πράξης με την ανάπτυξη προγραμμάτων επίλυσης προβλημάτων με χρήση των αριθμητικών μεθόδων.

Περιγραφή Μαθήματος

 

 Το μάθημα θα ασχοληθεί με :

1.     Εξισώσεις μιας μεταβλητής (Μέθοδος Bolzano, Μέθοδος Newton-Raphson, Μέθοδος Hornea, Επαναληπτική  Μέθοδος, Μέθοδος Πηλίκου-Διαφοράς)

2. Παρεμβολή (Γραμμικοί Εκτελεστές, Πινάκες Διαφορών, Παρεμβολή με χρήση  Διαφορών, Παρεμβολή Lagrange, Παρεμβολή Hermite)

3. Προσέγγιση (Μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων, Μέθοδος Ορθογωνίων πολυωνύμων, Μέθοδος Τριγωνομετρικών Συναρτήσεων, Μέθοδος Πολυωνύμων Chebyshev)

4 Αριθμητική Ολοκλήρωση ( Νewton-Cotes,  Ορθογώνια Πολυώνυμα, Ολοκλήρωση  Gauss)

5 Λύση Συστήματος   Εξισώσεων (Μέθοδος Gauss, Μέθοδος Crout, Μέθοδος Αντίστροφης Μήτρας Μέθοδος Seidel , Μέθοδος Εuler , Μέθοδος Τaylor, Μέθοδος Range-Kutta , Μέθοδος Πολλαπλού Βήματος)

Βιβλιογραφία :

1.        Σημειώσεις του διδάσκοντα

 

 

Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Βάσεις Δεδομένων

Σκοπός :

 

Το μάθημα αποσκοπεί να καταστήσει τους σπουδαστές ικανούς να σχεδιάσουν σύνθετες εφαρμογές βάσεων δεδομένων. Να υλοποιήσουν σύνθετες εφαρμογές σχεσιακών βάσεων δεδομένων.

Περιγραφή Μαθήματος

 

 

Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων- Ιστορική Αναδρομή κτλ. Σύγκριση του ΣΔΒΔ με την παραδοσιακή οργάνωση αρχείων. Η αρχιτεκτονική και τα μοντέλα δεδομένων των συστημάτων βάσεων δεδομένων. Βασικές έννοιες δεδομένων (Ανεξαρτησία δεδομένων κτλ.). Σχεσιακό μοντέλο δεδομένων. Σχεσιακή άλγεβρα και σχεσιακό μοντέλο δεδομένων. Εισαγωγή στην κανονικοποίηση. Διαγράμματα Οντοτήτων-Συσχετίσεων. Δομημένη Γλώσσα Προγραμματισμού (SQL) και συστήματα τέταρτης γενιάς (4GLs). Υποδειγματική εφαρμογή / Μελέτη Περίπτωσης.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Συστήματα Βάσεων Δεδομένων», Strachan, Εκδόσεις ΙΩΝ.

 

Δίκτυα Υπολογιστών

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία των φοιτητών με βασικές έννοιες επικοινωνιών δεδομένων και πρωτοκόλλων υλοποίησης τοπικών δικτύων.

 

Περιγραφή Μαθήματος:

 

Τεχνολογία Δικτύων που καλύπτει αρχιτεκτονικές, πρωτόκολλα, πρότυπα, δομημένη καλωδίωση. Τεχνολογία Τοπικών Δικτύων, Μοντέλο OSI των επτά επιπέδων και όλες οι σχετικές τυποποιήσεις που αφορούν το Επίπεδο Σύνδεσης Δεδομένων (Data Link Layer) όπως Ethernet, Token Ring, FDDI, ATM, Συσκευές διασύνδεσης (τοπικών) δικτύων (επαναλήπτης, hub, γέφυρα, δρομολογητής, μεταγωγέας) . Δίκτυα ευρείας κλίμακας και Δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Διασύνδεση δικτύων, Διαχείριση Δικτύων. Τεχνολογία Internet. Βασικές και προηγμένες Δικτυακές Υπηρεσίες.

 

Βιβλιογραφία :

1.       «Δίκτυα Υπολογιστών», Tannenbanm, Εκδόσεις Παπασωτηρίου.

 

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

Σκοπός :

 

Η κατανόηση των τεχνικών, των προτύπων και των μεθόδών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση και το σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων και η αποτελεσματική αξιοποίηση τους στα έργα πληροφορικής, στην διαχείριση και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στα διάφορα στάδια ανάπτυξης, τον  κύκλος ζωής, τον έλεγχο,  την πιστότητα και τα χαρακτηριστικά των πληροφοριακών συστημάτων. Βασικές μεθοδολογίες ανάλυσης και σχεδίασης πληροφοριακών συστημάτων. Σύγχρονα εργαλεία σχεδίασης (CASE Tools) και ανάπτυξη εφαρμογών.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. «Μεθοδολογίες Ανάλυσης και Σχεδιασμού», Κιουντουζής Ε., Εκδόσεις            Μπένου.
 2. «Management Information Systems», Gordon B. Davis, Margethe H. Olson.
 3. «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης», Π.Υψηλάντης, Εκδ. Πατάκη 2001.

 

Τεχνικές Εκθέσεις στην Αγγλική Γλώσσα

Σκοπός :

 

Στόχος είναι να μάθουν οι σπουδαστές τη σύνταξη και παρουσίαση τεχνικών επιστημονικών εκθέσεων στην Αγγλική γλώσσα ακολουθώντας την αντίστοιχη τυποποίηση.

 

Περιγραφή Μαθήματος

Τεχνικές εκθέσεις και παρουσιάσεις στην Αγγλική γλώσσα.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        Σημειώσεις του διδάσκοντα.

 

 

Μικροεπεξεργαστές – Μικροελεγκτές

Σκοπός :

 

Ο στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους σπουδαστές με γνώσεις που σχετίζονται με το υλικό του υπολογιστή έτσι ώστε να μπορούν να γράφουν προγράμματα  με τα οποία θα ελέγχουν απευθείας τον μικροεπεξεργαστή καθώς και διάφορες εξωτερικές αναλογικές και ψηφιακές διατάξεις

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Ιστορική-Τεχνολογική εξέλιξη των Υπολογιστών. Μικροεπεξεργαστές 8-bit: Βασικά στοιχεία Αρχιτεκτονικής, Ρεπερτόριο Εντολών, Προγραμματισμός, Σύστημα διακοπών λογισμικού και υλικού, Προγραμματιζόμενα Ολοκληρωμένα κυκλώματα διασύνδεσης, Διασύνδεση- επικοινωνία Μικροϋπολογιστικού συστήματος με περιφερειακές μονάδες, Διασύνδεση-επικοινωνία Μικροϋπολογιστικών συστημάτων, Εφαρμογές,  Μικροεπεξεργαστές 16 και 32-bit: Βασικά στοιχεία Αρχιτεκτονικής, Ρεπερτόριο Εντολών, Προγραμματισμός Μικροελεγκτές: Βασικά στοιχεία Αρχιτεκτονικής, Προγραμματισμός, Σχεδίαση απλών εξωτερικών κυκλωμάτων, διασύνδεση & έλεγχός τους από μικροελεγκτή. Ψηφιακοί Επεξεργαστές Σήματος: Βασικά στοιχεία Αρχιτεκτονικής τους, Προγραμματισμός, σε συμβολική γλώσσα, αναπτυξιακών καρτών βασισμένων σε επεξεργαστές σήματος. Προγραμματισμός, σε γλώσσα C, χρήση C-Cross Compiler, Εφαρμογές  σε προβλήματα Πραγματικού Χρόνου.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. «Μικροεπεξεργαστές-Μικροελεγκτές», Δ. Πογαρίδη, Εκδόσεις ΙΩΝ

 

 

Μεταγλωττιστές

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει στους σπουδαστές την ευκαιρία να ολοκληρώσουν και να συνθέσουν γνώσεις σχετικές με λειτουργικά συστήματα, οργάνωση υπολογιστών, θεωρία γλωσσών, δομές δεδομένων και προγραμματισμό.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στους μεταφραστές. Βασική δομή ενός μεταγλωττιστή. Λεκτική ανάλυση, κανονικές εκφράσεις, πεπερασμένα αυτόματα, γεννήτριες λεκτικών αναλυτών (Lex). Συντακτική ανάλυση, γραμματικές ανεξάρτητες συμφραζομένων, ασαφείς γραμματικές, προβλέπουσα καθοδική ανάλυση και αναδρομικότητα, ανοδική ανάλυση, έλεγχος τύπων, γεννήτριες συντακτικών αναλυτών (Yacc). Δημιουργία και βελτιστοποίηση ενδιάμεσου κώδικα. Οργάνωση μνήμης, πέρασμα παραμέτρων, δυναμική εκχώρηση μνήμης. Δημιουργία κώδικα χαμηλού επιπέδου. Σύνδεση διαδικασιών και φόρτωση εκτελέσιμου προγράμματος στη μνήμη.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Επεξεργαστές Γλωσσών Προγραμματισμού», Κ. Γεωργούλη, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών.

 

 

Ειδικά Θέματα Αντικειμενοστραφούς Προγραμματισμού

Σκοπός :

 

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να δοθούν βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού στην θεωρία στη πράξη με την μορφή εργαστηριακών ασκήσεων.

Περιγραφή Μαθήματος:

Εισαγωγή στον οντοκεντρικό Πρoγραμματισμό. Αφηρημένος προσδιορισμός λειτουργικότητας, απόκρυψη πληροφορίας και εξαιρέσεις. Επέκταση και συμβατότητα τύπων. Κληρονομικότητα, υπέρβαση, δυναμική κλήση μεθόδων. Πολυμορφισμός. Διασυνδέσεις. Προγραμματισμός με συμβάντα. Το μάθημα περιλαμβάνει σειρά εργασιών στη γλώσσα προγραμματισμού java και εργαστηριακές ασκήσεις.

 

Βιβλιογραφία :

1.        Σημειώσεις του διδάσκοντα.

 

Σχεδιασμός και Ανάλυση Αλγορίθμων

Σκοπός :

 

Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή στις τεχνικές σχεδιασμού και μαθηματικής αναλύσεως των ιδιοτήτων των αλγορίθμων, με σκοπό την εύρεση της χρονικής και χωρικής υπολογιστικής πολυπλοκότητας στην μέση, την χειρότερη και την καλύτερη περίπτωση.

Περιγραφή Μαθήματος:

Τα καλυπτόμενα θέματα αυτού του μαθήματος περιλαμβάνουν:

Γενικές τεχνικές σχεδιασμού αλγορίθμων, όπως διαιρεί-και-βασίλευε, δυναμικός προγραμματισμός και άπληστοι αλγόριθμοι. Βασικές έννοιες της ανάλυσης αλγορίθμων, π.χ. μέση, χειρότερη και κατανεμημένη συμπεριφορά. Εισαγωγή στους αλγορίθμους γραφημάτων (αναπαράσταση και διέλευση γραφημάτων, συνεκτικές συνιστώσες, ισχυρώς συνεκτικές συνιστώσες και δισυνεκτικότητα, ελάχιστα επικαλύπτοντα δένδρα,   συντομότερα       μονοπάτια,          ροές        και ταιριάσματα). Βασικοί αλγόριθμοι συμβολοσειρών. Ανταγωνιστική ανάλυση και 'on-Iine' Αλγόριθμοι. Αριθμητικοί Αλγόριθμοι και RSA. Εισαγωγή στην πληρότητα ΝΡ και τις τάξεις της, Προσεγγιστικοί Αλγόριθμοι, Σχεδιασμός αλγορίθμων για προβλήματα NPC.

 

Βιβλιογραφία :

1.        Σημειώσεις του διδάσκοντα.

 

Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Εισαγωγή στο Διαδίκτυο

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία των φοιτητών με βασικές έννοιες διασύνδεσης δικτύων δεδομένων σε διαδίκτυα και το Διαδίκτυο. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά τόσο οι βασικοί εκπρόσωποι της οικογένειας πρωτοκόλλων TCP/IP, όσο και οι λειτουργίες και η αρχιτεκτονική τους.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή. Το Διαδίκτυο (Internet) και ο Παγκόσμιος Ιστός (WWW). Ιστορία και Προοπτικές. Βασικές Υπηρεσίες Internet & WWW. Αρχιτεκτονική και πρωτόκολλα του Internet. Πρωτόκολλα του WWW (HTTP). Εξυπηρετητές Παγκόσμιου Ιστού (WWW Servers), Proxy Servers, Φυλλομετρητές Παγκόσμιου Ιστού (WWW Browsers). Αρχιτεκτονική WWW. Η Γλώσσα HTML. Προχωρημένα θέματα HTML. Javascript. CSS και D-HTML. PHP. ASP και JSP. XML. Προχωρημένα θέματα XML. Web Services. Ασφάλεια στο Internet: Firewalls, Secure HTTP, Digital Signatures, Secure Web Servers. Βέλτιστος σχεδιασμός ενός εξυπηρετητή παγκόσμιου ιστού. Eφαρμογές του Internet και του WWW: Πολυμέσα στο Internet, Ενδοδίκτυα (Intranets), Εξωδίκτυα (Extranets), Hλεκτρονικό Εμπόριο (e-Commerce), Τηλε-εκπαίδευση, Μηχανισμοί Αναζήτησης.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. «WWW: Technical Foundations of the World Wide Web»,     E. Wilde, Springer-Verlag.
 2.  «Web Protocols and Practice», B. Krishnamurthy, J. Rexford, Addison Wesley.

 

 

Κατανεμημένα συστήματα

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η γνωριμία των φοιτητών με τις βασικές έννοιες της κατανομής του υπολογιστικού φόρτου σε διάφορα συστήματα. Θα παρουσιαστεί η γενική δομή των κατανεμημένων συστημάτων και των δικτύων που τα διασυνδέουν.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων, συσχέτιση με το μοντέλο επικοινωνιών OSI. Το μοντέλο Πελάτη - Εξυπηρετητή (Client - Server) και ορισμένες υλοποιήσεις του (Unix sockets, Remote Procedure Call). Νήματα (Threads) και εφαρμογές τους. Το μοντέλο Συντονιστή - Εργαζομένων (Master - Workers) υλοποιήσεις και εφαρμογές. Παραδείγματα κατανεμημένων λειτουργικών συστημάτων. Κατανεμημένα συστήματα αρχείων και βάσεων δεδομένων.

 

Βιβλιογραφία :

 

1. «Σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα», Τόμος Β’, Tanenbaum, Εκδ. Παπασωτηρίου

 

 

Τεχνική Νομοθεσία και Δεοντολογία

Σκοπός :

 

Το μάθημα αποσκοπεί να καταστήσει το σπουδαστή ικανό να κατανοεί τις έννοιες και τις αρχές της επιστημονικής και επαγγελματικής ηθικής και να εφαρμόζει τις ιδιαίτερες δεοντολογικές διαστάσεις που υπεισέρχονται κατά την εξάσκηση του επαγγέλματος. Στόχοι του μαθήματος είναι: 1. Να καταστήσει το σπουδαστή ικανό να κατανοεί τις ηθικές θεωρίες και τη δεοντολογική θεώρηση. 2. Να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με τους εθνικούς και διεθνείς κώδικες ηθικών καθηκόντων και με το τρέχον νομικό καθεστώς σε επιστημονικά θέματα του τομέα του. 3. Να γνωρίσει ο σπουδαστής το δεοντολογικό ρόλο του, ως πτυχιούχου, στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικά αποδεκτών από τους καταναλωτές προϊόντων.4. Να εισάγει το σπουδαστή στις βασικές έννοιες και αρχές της επαγγελματικής ηθικής σε θέματα ευημερίας των πολιτών, διατήρησης των φυσικών πόρων .

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Ηθική δεοντολογία: βασικές έννοιες, ορισμοί. Τρόποι δεοντολογικής θεώρησης-είδη ηθικών θεωριών και προβληματικές τους. Διεθνείς και εθνικοί κώδικες ηθικών καθηκόντων. Φιλοσοφικές και νομικές προσεγγίσεις. Ανατομία των ηθικών διλημμάτων. Η μεθοδολογία της απόφασης. Η προσωπικότητα του πτυχιούχου καθοριστικός παράγοντας της απόφασης. Η ευθύνη της απόφασης. Δικαιώματα και ανάγκες πολιτών και καταναλωτών. Εργασιακή -επιστημονική ηθική. Επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και αγαθών, κατοχύρωση δικαιωμάτων.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        OakleyIJ. «Virtue ethics and professional roles.» Cambridge Uniν. Press, 2001.

2.        Menikoff J. «Law & bioethics : an introduction.» Georgetown Uniν. Press,2001.

3.        Bouchoux D.E. «Protecting your company's intellectual property : Α practical            guide to trademarks, copyrights, patents & trade secrets.» AMACOM, 2001.

4.        Rugiero V.R. «Thinking critically about ethical issues.» Mayfield Publ. Co, 2000.

 

 

Προηγμένες Αρχιτεκτονικές

Σκοπός :

 

Αποτελεί τη λογική συνέχεια του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Υπολογιστών» και σχετίζεται με την ανάλυση μη συμβατικών συστημάτων καθώς και με την προηγμένη σχεδίαση υπαρχόντων.

 

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Εισαγωγή στις παράλληλες αρχιτεκτονικές. Η αναγκαιότητα του παραλληλισμού. Απαιτήσεις εφαρμογών. Κατηγορίες παράλληλων αρχιτεκτονικών. Επιδόσεις και παράμετροι παράλληλων συστημάτων. Διανυσματικοί υπολογιστές. Μέθοδος αγωγού. Παράλληλη επεξεργασία. Παραλληλοποίηση αλγορίθμων. Διασυνδετικά δίκτυα. Εμπορικά συστήματα. Εισαγωγή στην προηγμένη σχεδίαση παράλληλων αρχιτεκτονικών. Άλλες προηγμένες αρχιτεκτονικές και εφαρμογές.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Συστήματα Παράλληλης Επεξεργασίας», Παπακωνσταντίνου, Εκδόσεις Συμμετρία

 

Ανάλυση Υπολογιστικών Συστημάτων

Σκοπός :

 

Εισαγωγή στην ανάλυση απόδοσης συστημάτων. Απόκτηση βασικών γνώσεων επιχειρησιακής έρευνας, χρήση πιθανοτήτων και στατιστικής. Εισαγωγή στις διαδικασίες Markov.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στην Ανάλυση Απόδοσης συστημάτων, Επιχειρησιακή Έρευνα και υπολογιστές, Στοχαστικές τεχνικές, Μοντέλα θεωρίας Ουρών Αναμονής. Χρήση Πιθανοτήτων και Στατιστικής, Ορισμός και Μέτρηση Συστημάτων Αναμονής, Συμβολισμός και Δομή συστημάτων αναμονής. Διαδικασίες Markov. Συστήματα αναμονής  στη μόνιμη κατάσταση. Αποδοτικοί αλγόριθμοι επίλυσης. Εφαρμογές σε συστήματα υπολογιστών και δικτύων.

 

Βιβλιογραφία :

1.       «Outline of Operations Research» – Richard Bronson, Giovindsami Niadimuthu, Shaum’s Series, 2nd ed.

 

Τηλεπικοινωνίες

Σκοπός :

 

Να κατανοήσουν οι σπουδαστές μερικά βασικά αναλογικά και ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας, τις αντίστοιχες τεχνικές διαμόρφωσης, κωδικοποίησης της πληροφορίας, κλπ.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγικές έννοιες: Βασικές αρχές της Θεωρίας πληροφορίας για διακριτά αλφάβητα. Βασικές έννοιες Θεωρίας Πιθανοτήτων και Πληροφορίας. Φυσικά κανάλια επικοινωνίας: Μοντέλο  Μετάδοσης Πληροφορίας, Ψηφιακή διαμόρφωση-Αποδιαμόρφωση, Μοντελοποίηση φυσικών καναλιών επικοινωνίας, Μοντέλο Θορύβου, Περιορισμοί Μοντέλου. Συστήματα Επικοινωνίας. Μετάδοση δεδομένων (αναλογικών, ψηφιακών) σε βασική ζώνη. Μετάδοση αναλογικών σημάτων με διαμόρφωση πλάτους, συχνότητας, φάσης. Μετάδοση ψηφιακού σήματος με διαμόρφωση ASK, PSK, FSK. Πολυπλεξία με διαίρεση συχνότητας και χρόνου. Περιγραφή του ψηφιακού τηλεπικοινωνιακού συστήματος. Μέθοδοι ψηφιακής διαμόρφωσης βασικής και ευρείας ζώνης. Σχεδίαση βέλτιστου δέκτη. Αλληλοπαρεμβολή συμβόλων και εξουδετέρωση. Προκωδικοποίηση. Κωδικοποίηση για εξουδετέρωση σφάλματος. Απαιτήσεις σε εύρος ζώνης και κυκλώματα ανάδειξης σήματος. Χωρητικότητα καναλιού. Αξιοπιστία σήματος. Μέθοδοι ψηφιακής διαμόρφωσης βασικής και ευρείας ζώνης με μνήμη. Εξισορρόπηση ψηφιακού καναλιού. Συστήματα παλμοκωδικής διαμόρφωσης, PCM, DPCM, DM. Τεχνικές διαμόρφωσης αναλογικού φέροντος με ψηφιακό σήμα.

Βιβλιογραφία :

 

 

1. «Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα»,Taub Scilling, Eκδόσεις Tζιόλα, 2001

 

Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η παρουσίαση και εξοικείωση των φοιτητών με έννοιες που σχετίζονται με την εφαρμογή μετασχηματισμών σε ακολουθίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ψηφιακά σήματα. Οι φοιτητές   εξοικειώνονται στην εφαρμογή μετασχηματισμών όπως ο Διακριτός Μετασχηματισμός Fourrier,  ο Μετασχηματισμός Ζ, καθώς και στη  μελέτη ιδιοτήτων ψηφιακών γραμμικών - μη γραμμικών φίλτρων και συστημάτων.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στα Σήματα & Συστήματα Διακριτού χρόνου, Δειγματοληψία σημάτων Συνεχούς Χρόνου: Το Θεώρημα δειγματοληψίας των Shannon-Nyquist, To πρόβλημα της Ψευδωνυμίας. Αναλογικά Φίλτρα: Βασικά Αναλογικά φίλτρα, To πρόβλημα της Σχεδίασης ενός φίλτρου. Ψηφιακά φίλτρα Πεπερασμένης και Άπειρης κρουστικής Απόκρισης: Το Πρόβλημα  της Σχεδίασης  φίλτρων σαν πρόβλημα Προσέγγισης, Βασικές τεχνικές σχεδίασης φίλτρων. Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier: Ορισμός και Ιδιότητες του μετασχηματισμού, Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier. Σύστημα κβάντισης -Αποτελέσματα κβάντισης, Αποτελέσματα πεπερασμένου μήκους καταχωρητή στην υλοποίηση φίλτρων. Τυχαίες διεργασίες Διακριτού χρόνου – Κλασσικές Τεχνικές Εκτίμησης Φάσματος: Ορισμός τυχαίων διεργασιών, Στατιστική περιγραφή τους. Οι Ακολουθίες Αυτοσυσχέτισης και Ετεροσυσχέτισης, Στασιμότητα, Εργοδικότητα ορισμοί ιδιότητες. Ορισμός Πυκνότητας Φάσματος Ισχύος, Βασικές τεχνικές εκτίμησης Φάσματος με την βοήθεια του Γρήγορου Μετασχηματισμού Fourier. Απόκριση των Γραμμικών Συστημάτων σε Τυχαία Σήματα, Βέλτιστη Γραμμική επεξεργασία στοχαστικού σήματoς, Φίλτρα Wiener.

 

Βιβλιογραφία :

 

 1. «Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος (Σειρά Schaum)», Monson. H. Hayes, Eκδόσεις Τζιόλα, 2001.

 

ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Σχεδίαση Δικτύων Υπολογιστών

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η παρουσίαση βασικών εννοιών που σχετίζονται με τη μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση δικτύων δεδομένων επιχειρήσεων (Enterprise Information Networks). Θα παρουσιαστούν μέθοδοι ανάλυσης των απαιτήσεων των εφαρμογών από τη δικτυακή υποδομή και το μοντέλο κίνησης της πληροφορίας που δημιουργείται από τις εφαρμογές. Θα μελετηθούν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Δίκτυα δεδομένων (PSDN, CSDN, ISDN) και υπηρεσίες. Τεχνική προσέγγιση (δομή δικτύου, υπάρχουσα υποδομή). Παράδειγμα σχεδιασμού.  Ποιότητα δικτύου και υπηρεσιών, Εφαρμογές και μελέτη απόδοσης δικτύου. Ρυθμίσεις DNS – Hostmaster, υπηρεσίες αποθήκευσης (Storage Area Networks – SANs), Εξυπηρετητές και Βάσεις Δεδομένων Δικτύου, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης δικτύων, τεχνικές υλοποίησης εικονικών δικτύων). Φυσικά μέσα μετάδοσης δεδομένων και τα χαρακτηριστικά τους.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Τop Down Network Design» Priscilla Oppenheimer.

2.        «Practical Network Analysis and Design» 1st ed., James D. McCabe.

3.        «Computer Aided Design of Communication Networks» Y.S.Zhn, W.K.Chen.

 

 

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Σκοπός :

 

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της διοίκησης επιχειρήσεων

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Οικονομική Ανάλυση, Eπιλογή προγραμμάτων, μέθοδος αξιολόγησης πολλαπλών κριτηρίων, δομή προγράμματος (σχεδίαση, επιλογή, διοίκηση, έλεγχος), σχεδιασμός προγράμματος, προϋπολογισμός προγράμματος, διαχείριση πόρων, κοστολόγηση κύκλου ζωής, έλεγχος προγράμματος, εμπορικές εταιρείες.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων», Δ. Μπουραντάς, Ν. Παπαλεξανδρή, Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα 1998.

2.       “Contemporary Management”,  G.Jones, J.George & C. Hill: MacGraw Hill, 2000.

 

Θεωρία Πληροφορίας

Σκοπός :

 

Στα πλαίσια του μαθήματος αυτού θα παρουσιασθούν έννοιες που σχετίζονται με την κωδικοποίηση ψηφιακής πληροφορίας, όπως έννοια εντροπίας, κυκλικών κωδίκων, κωδικοποίηση Hoffman.

 

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Κωδικοποίηση Καναλιού: Block και Trellis κώδικες, Εισαγωγή στην Block Κωδικοποίηση και στην Βέλτιστη αποκωδικοποίηση, Πιθανότητα Λάθους- Θεώρημα κωδικοποίησης καναλιού-Χωρητικότητα καναλιού. Τμηματική Κωδικοποίηση: Γραμμικοί Τμηματικοί Κώδικες, Κυκλικοί Κώδικες. Δομή- Κωδικοποίηση-Αποκωδικοποίηση, Συνελικτικοί Κώδικες. Κώδικες Trellis: Δυαδικοί Συνελικτικοί  Κώδικες, Μη δυαδικοί Συνελικτικοί Κώδικες, Πίνακες ελέγχου Ισοτιμίας, Διαγράμματα καταστάσεων, Μετρικές απόστασης συνελικτικών κωδίκων, Αποκωδικοποιητές μέγιστης πιθανοφάνειας  συνελικτικών κωδίκων.Αλγόριθμος Viterbi, Πιθανότητα λάθους αποκωδικοποιητών μέγιστης πιθανοφάνειας συνελικτικών κωδίκων.

Βιβλιογραφία :

 

 

1.        S. G. Wilson, “Digital Modulation and Coding”, Prentice Hall, Inc., 1996

2.        R. Blahut, “Theory and Practice of Error Control Codes”, MA: Addison Wesley, 1983

 

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων

Σκοπός :

 

Στα πλαίσια του μαθήματος, θα παρουσιαστούν βασικές έννοιες που εμπλέκονται στην υλοποίηση μηχανισμών προστασίας υπολογιστικών συστημάτων. Θα παρουσιαστούν οι στόχοι της ασφάλειας και οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα ενός υπολογιστικού συστήματος και των δεδομένων του από κακόβουλες επιθέσεις.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εννοιολογική θεμελίωση όρων ασφάλειας. Έλεγχος προσπέλασης. Ιομορφικό Λογισμικό. Ανάλυση και Διαχείριση Κινδύνων Πληροφοριακών Συστημάτων. Μοντέλα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μοντέλα Ασφάλειας Πληροφοριών. Στοιχεία Εφαρμοσμένης Κρυπτογραφίας. Κλασικές Κρυπτογραφικές μέθοδοι. Κρυπτογραφία με Συμμετρικά και Ασύμμετρα Συστήματα. Ψηφιακές Υπογραφές. Έμπιστες Τρίτες Οντότητες: απαιτήσεις χρηστών, παρεχόμενες υπηρεσίες, διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις, μέθοδοι εποπτείας και τεχνικές αξιολόγησης. Εφαρμογές ΕΤΟ. Κρυπτογραφικά Πρωτόκολλα και αυστηρά θεμελιωμένες μέθοδοι αξιολόγησής τους. Ασφάλεια Κατανεμημένων Συστημάτων. Firewalls. Ασφάλεια στο Internet: Internet model και υπηρεσίες ασφάλειας ανά επίπεδο. Εφαρμογές. Ζητήματα Ασφάλειας στο Μοντέλο Αντικειμένων. Φυσική Ασφάλεια. Εκπόνηση Σχεδίου Συνέχισης Λειτουργίας. Προστασία Προσωπικής Ζωής. Ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα: Ν.2472/97. Οδηγίες ΟΟΣΑ και ΕΕ.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Information Security Management Handbook», Harold F. Tipton (Editor), Micki Krause (Editor).

2.        «Safety Critical Computer Systems», Neil R. Storey.

 

 

Κινητές Επικοινωνίες

Σκοπός :

 

Να αποκτήσουν οι σπουδαστές βασικές γνώσεις για τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές των κινητών επικοινωνιών στη μετάδοση δεδομένων και τη σύγκλιση των ασύρματων επικοινωνιών και του Διαδικτύου.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στα συστήματα κινητών επικοινωνιών. Κυψελωτά συστήματα: Βασικές αρχές σχεδίασης: Επαναχρησιμοποίηση Συχνοτήτων, Τεχνικές εκχώρησης καναλιών, Τεχνικές μεταβίβασης, Παρεμβολές και χωρητικότητα του συστήματος, Βαθμός Εξυπηρέτησης, Παραδείγματα. Διάδοση ραδιοκυμάτων σε περιβάλλον κινητών επικοινωνιών: Ισοζύγιο Ισχύος Ασύρματων Ζεύξεων από μοντέλα απωλειών, Μοντέλα Εξωτερικού Περιβάλλοντος  (Outdoor) - Εσωτερικού Περιβάλλοντος  (Indoor), Παράμετροι Πολυδιόδευσης, Στατιστικές Δεύτερης τάξης. Ψηφιακές τεχνικές διαμόρφωσης για κινητά. Iσοστάθμιση, διαφορική λήψη και κωδικοποίηση καναλιού: Βασικές έννοιες Ισοστάθμισης, Τεχνικές Διαφορικής Λήψης. Tεχνικές πολλαπλής πρόσβασης: FDMA, TDMA, Διάχυσης Φάσματος (FHMA, CDMA, Hybrids), SDMA. Σύστημα GSM: Αρχιτεκτονική του Συστήματος, Το ασύρματο υποσύστημα - Τύποι καναλιών - Δομή πλαισίων, Παραδείγματα κλήσεων, Τεχνική GPRS – Το Πρωτόκολλο Ασύρματων Εφαρμογών (WAP). Σύστημα DECT: Αρχιτεκτονική του Συστήματος, Αρχή Λειτουργίας, Η ασύρματη ζεύξη, Παραδείγματα (GSM-DECT, To DECT σαν σύστημα WLL).Σύστημα TETRA: Συστήματα PMR, PAMR, Αρχιτεκτονική του Συστήματος TETRA, Εφαρμογές. Μελλοντικά συστήματα: To πρότυπο UMTS - IMT2000.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        The Essential Guide to Wireless Communications Applications : from Cellular Systems to WAP and M  Commerce.

2.        «Cellular System Design and Optimization», C. Smith, Curt Gervelis.

3.        «Cellular Digital Packet Data», Muthuthambi Streetharan, W. Rajiv Kumav.

 

 

Μοντελοποίηση Συστημάτων – Στατιστικές Μέθοδοι

Σκοπός :

 

Εισαγωγή στη θεωρία χρονολογικών σειρών και τις τεχνικές εκτίμησης.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Θεωρία χρονολογικών σειρών. Τεχνικές εκτίμησης, μοντελοποίηση σειρών, μοντέλα AR, MA, ARMA ARIMA. Αυτοπροσαρμοζόμενα φίλτρα. Τεχνική Box-Jenkins. Οικονομετρικά πρότυπα. Εφαρμογές.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        Statistical Modeling by Wavelets, Vidacovic, 1999.

2.        Adaptive Filters and Algorithms, Proakis,1994.  

3.        3. Statistic methods of prediction, C.A. Andersen, 1998.

 

Τεχνολογία Πολυμέσων

Σκοπός :

 

Παροχή γνώσεων σχετικά με την υλοποίηση ενός πολυμεσικού συστήματος και της χρήσης των αντίστοιχων τεχνικών και τεχνολογίας για την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Διαχείριση έργου (Multimedia Project Management) στα πολυμέσα. Τεχνολογίες Πολυμέσων. Χαρακτηριστικά των Συστημάτων Πολυμέσων, Ψηφιακή Αναπαράσταση Πληροφορίας (κειμένου, εικόνας, video, ήχου), Τεχνικές Συμπίεσης Κειμένου, Τεχνικές Συμπίεσης Εικόνας και Video, τα Πρότυπα JPEG και MPEG, Αποθηκευτικά Μέσα, κλπ. Εφαρμογές των Πολυμέσων (π.χ. Audio-Video Conference, κλπ), Ιδιαιτερότητες Ανάπτυξης Εφαρμογών Πολυμέσων, Μεθοδολογία και Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Πολυμέσων.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Multimedia : Computing Communications and Applications», Raff Steinmetzand Klara Nahrstedt, Prentice Hall PTR, 1995.

2.        «Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πολυμέσων», Π.Παπάζογλου, Εκδόσεις ΙΩΝ, 2002

3.        «Networked Multimedia Systems», S.V. Ragharan and S.V. Tripathi, Prentice Hall, 1998.

 

Πληροφορικά Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας

Σκοπός :

 

Συμβολή της πληροφορικής στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Διαχείριση της ενέργειας με εφαρμογές της πληροφορικής. Ανάπτυξη και μελέτη ενεργειακών πληροφορικών συστημάτων. Εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου κ.ά δικτύων.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή. Βασικές έννοιες διαχείρισης της ηλεκτρικής και άλλων μορφών ενέργειας. Προσομοίωση διαχείρισης συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες μεταβλητές των ενεργειακών ηλεκτρικών συστημάτων. Υπολογιστικές τεχνικές για μεγάλα ενεργειακά συστήματα. Επίλυση του προβλήματος διαχείρισης ηλεκτρικών ενεργειακών συστημάτων με εφαρμογές της πληροφορικής. Επίβλεψη της λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων. Έλεγχος και αναγνώριση των μετρήσεων. Ανάλυση απροόπτων. Ανάλυση διορθωτικής δράσης. Εκτίμηση κατάστασης και προβλεψιμότητα ενεργειακών πηγών.

 

Βιβλιογραφία :

 1. Σημειώσεις του διδάσκοντα.

 

Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Συστήματα Ολικής Ποιότητας

Σκοπός :

 

Κατανόηση για έλεγχο και συνεχή βελτίωση της ποιότητας. Εφαρμογές ελέγχου ολικής ποιότητας στα δίκτυα Υπολογιστών και στα Πληροφοριακά Συστήματα. Σταθμοί εργασίας με λογισμικό προσομοίωσης  και ελέγχου ολικής ποιότητας συστημάτων με έμφαση στα πληροφορικά και στα δίκτυα Υπολογιστών

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή. Διοίκηση ολικής ποιότητας. Κόστος ολικής ποιότητας. Φιλοσοφίες ελέγχου συστημάτων ολικής ποιότητας (Deming, Juran, Crosby, Imai, κ.ά). Στατιστικά εργαλεία ελέγχου της ολικής ποιότητας. Σχεδιασμός και ανάλυση πειραμάτων ολικής ποιότητας των συστημάτων. Διαγράμματα ελέγχου .Ανάλυση κόστους-οφέλους. Ανάλυση αποφάσεων και διαγράμματα ροής (Pareto analysis). Ανάλυση κινδύνου και διαγράμματα συσχέτισης (scatter diagrams). Έλεγχος διεργασίας: Οn-line και off-line ποιοτικός έλεγχος. Τεχνικές σχεδιασμού ανάλυσης και ελέγχου (Taguchi methods). Μέτρα απόδοσης του Taguchi. Εκτίμηση της απόδοσης. Παραδείγματα και εφαρμογές ελέγχου ολικής ποιότητας σε δίκτυα Υπολογιστών και πληροφοριακά συστήματα.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        Quality Control – 4th Ed. (Soft incl.), Besterfield, 1993.

 

Σεμινάριο

Απόκτηση βασικών γνώσεων γύρω από θέματα πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων που απασχολούν την αγορά, νέες εφαρμογές πληροφορικής, μελέτη ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής.

 

 

Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση των μεθόδων και των τεχνολογιών για την υλοποίηση Εικονικών Δικτύων στα πλαίσια ενός ευρύτερου δικτύου TCP/IP (Intranet ή Extranet). Τα Ιδιωτικά Εικονικά Δίκτυα VPNs (Virtual Private Networks) αποτελούν την απάντηση στην πολύ ακριβή λύση της χρήσης αποκλειστικών μισθωμένων κυκλωμάτων για την εσωτερική επικοινωνία επιχειρήσεων και οργανισμών.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή στην τεχνολογία VPN, Ασφάλεια δικτύου για VPN, Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνολογίας VPN, Αρχιτεκτονική VPN, Tοπολογίες, Δημιουργία και συντήρηση VPN, Ασφάλεια VPN, ομότιμες τεχνολογίες για VPN, υπηρεσίες VPN, διάφορα θέματα για VPN.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Implementing Virtual Private Networks», Steven Brown, Mc-Graw Hill

 

 

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η παρουσίαση των απαιτήσεων που δημιουργούν οι εφαρμογές πολυμέσων σε  δίκτυα δεδομένων είτε είναι  τοπικά δίκτυα είτε δίκτυα ευρείας περιοχής. Θα συζητηθούν θέματα όπως ποιότητα παρεχόμενης υπηρεσίας (Quality of service – QoS) για εφαρμογές με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς στην παράδοση των δεδομένων (time-critical applications), απαιτήσεις για το εύρος ζώνης των τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων των δικτύων δεδομένων πολυμέσων, τύποι τοπικών δικτύων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές πολυμέσων, οι αντίστοιχες τυποποιήσεις και τέλος η δημιουργία ενός δικτύου δεδομένων πολυμέσων.

 

Περιγραφή Μαθήματος

Frame Relay,  FDDI,  SMDS,  DQDB, Switched-Fast Ethernet, Gigabit Ethernet,   MPLS,  ATM,  SDH/SONET, DWDM, Σύγκριση Gigabit Ethernet και ATM.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Building High - Speed Networks», Parnell, 1999.

2.        «High Speed Networking», TITTEL

 

 

Κρυπτογραφία

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση των βασικών τεχνικών για την ασφάλεια της μεταδιδόμενης πληροφορίας (συμμετρική κρυπτογράφηση και κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού). Θα παρουσιαστεί ο τρόπος και ο εξοπλισμός που απαιτείται για την υλοποίηση συστημάτων ασφάλειας στα πλαίσια Δικτύων Ευρείας Περιοχής αλλά και του Διαδικτύου, οι διεθνείς τυποποιήσεις και η έννοια της υποδομής δημόσιου κλειδιού (Public Key Infrastructure).

Περιγραφή Μαθήματος

 

Κρυπτογραφία, Βασικές έννοιες της κρυπτογραφίας, Συμμετρική κρυπτογραφία, Ασύμμετρη Κρυπτογραφία, Ψηφιακές Υπογραφές, Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού, Υπηρεσίες Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού, Πρότυπα Ανάπτυξης Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού, Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού X.509 (PKIX), PKCS, PGP, Χ.509, Ασφαλές Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, Πρόσβαση σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους, Πλέγμα Δεδομένων (Data GRID).

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Applied Gryptography: Protocol, Algorithms and Source Code in C», Bruce Schneier

2.        «Network Security: Private Communication in a Public World», Ch. Kaufman, R. Perlman, M. Speciner.  

 

Τεχνολογίες Διαδικτύου

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η γνωριμία των φοιτητών με τις βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση εφαρμογών στο Διαδίκτυο. Θα παρουσιαστούν όλα τα δομικά στοιχεία των εφαρμογών στο διαδίκτυο: οι αρχιτεκτονικές των εφαρμογών (client-server, n-tier), τα πρωτόκολλα των ενδιάμεσων αρχιτεκτονικών (middleware architectures όπως π.χ. CORBA) και οι τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πλευρά του εξυπηρετητή για την υλοποίηση των εφαρμογών (π.χ. JavaBeans). Τέλος θα παρουσιαστούν μεθοδολογίες και πακέτα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών στο Διαδίκτυο.

Περιγραφή Μαθήματος

 

Βασικά χαρακτηριστικά ανοιχτών Κατανεμημένων Συστημάτων. Middleware and RPC. Συνοπτική αναφορά προτύπου TCP/IP. Το παράδειγμα client/server για το διαδίκτυο. The WWW DIS: URL, HTTP, HTML, dynamic HTML, XML, scriptlets, διεπαφή και τεχνολογία CGI. Perl, Tcl/SafeTcl.Αποθήκευση πληροφοριών: Υπηρεσίες ευρετηρίου, DNS model, DNS server hierarchy. X.500. DAP, LDAP protocols.Ανάκτηση πληροφοριών: Electronic mail, MIME, S/MIME, SMTP, POP, PPP, FTP. Mobile Code: Java, ActiveX, Javascript. Ζητήματα ασφάλειας και ρόλος TTPs. Distributed component technologies: OMG/CORBA, MS/DCOM, Sun/JavaBeans. Mobile software agents. Γλώσσα προγραμματισμού Java. Προγράμματα applets. Εφαρμογές. Java and CORBA. Ζητήματα ασφάλειας applets στο διαδίκτυο.

Βιβλιογραφία :

 

 1. «Web Server Technology: Τhe Advanced Guide for World Wide Wed Information Providers», 1st ed., Nancy J. Yeager, Robert E. Mc Grath.   
 2. «The Illustrated Guide to Web Technology and Production», Charles G. Hollins.

 

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Σκοπός :

 

Η εξοικείωση των σπουδαστών με υπολογιστικές και προγραμματιστικές τεχνικές επεξεργασίας δισδιάστατης εικόνας, κατάτμησης, συμπίεσης εικόνας και αναγνώρισης δισδιάστατων αντικειμένων. Να μάθουν οι σπουδαστές ένα σύνολο κλασικών και μοντέρνων υπολογιστικών τεχνικών επεξεργασίας εικόνας και να μπορούν να υλοποιούν τους αλγορίθμους επεξεργασίας εικόνας σε γλώσσες υψηλού επιπέδου.

 

Περιγραφή Μαθήματος

 

Εισαγωγή. Βασικές έννοιες επεξεργασίας δισδιάστατων σημάτων. Αναπαράσταση ψηφιακής εικόνας. Ψηφιοποίηση. Μετασχηματισμοί εικόνων. Τεχνικές Βελτίωσης και αποκατάστασης ψηφιακών εικόνων. Τεχνικές κωδικοποίησης για επεξεργασία και μεταφορά και αποθήκευση. Κατάτμηση εικόνων. Τεχνικές περιγραφής. Τεχνικές αναγνώρισης προτύπων από ψηφιακές εικόνες. Εφαρμογές ψηφιακής επεξεργασία εικόνων στην βιομηχανία, στο περιβάλλον, στην ιατρική κ.α.

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Digital Image Processing», R. Gonzalez, R. Woods, 2nd ed. 2002.

2.        «Practical Algorithms for Image Analysis: Descriptions, Examples, and Code», M. Seul, L. O'Gorman, M. Sammon.

3.        «Fundamentals of Digital Image Processing», A. Jain.

4.        «Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας», Ι. Πήττας.

 

Διαδικτυακές Εφαρμογές  Πραγματικού Χρόνου

Σκοπός :

 

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η παρουσίαση των εφαρμογών του Διαδικτύου στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), της   ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, η αρχιτεκτονική των εφαρμογών αυτών, οι περιορισμοί της μετάδοσης δεδομένων πραγματικού χρόνου στο Internet, τα δίκτυα αποθήκευσης και πρόσβασης μέσω τεχνολογιών διαδικτύου σε κατανεμημένες βάσεις δεδομένων και εφαρμογές.

 

Περιγραφή Μαθήματος :

 

Αρχιτεκτονική Εφαρμογών στο Διαδίκτυο: Αρχιτεκτονική Client/Server και ο συσχετισμός της με το WWW, αρχιτεκτονικές πολλών στρωμάτων (n-tier), ο ρόλος του WEB Server, αρχιτεκτονική OSF DCE, αρχιτεκτονική DNA, αρχιτεκτονική WAP, WAP servers, Application Servers, ενδιάμεσο λογισμικό (middleware - corba, activeX, transaction servers, message passing, message queues). Οικοδόμηση εφαρμογών: Σχεδιασμός και μοντελοποίηση, πρωτοκόλλα και προγραμματισμός (Client Side Programming: HTML, DHTML, XML, scripting languages, Server Side Programming: JSP, ASP, CGI), πρόσβαση σε κληρονομημένα (legacy) συστήματα, επικοινωνία με βάσεις δεδομένων και συστήματα πολυμέσων, τρόποι και περιβάλλοντα υλοποίησης συναλλαγών (transactions). Ασφάλεια εφαρμογών στο διαδίκτυο: ασφάλεια πρόσβασης και διακίνησης της πληροφορίας, σύμμετρη και ασύμμετρη κρυπτογραφία, ψηφιακές υπογραφές, έμπιστες τρίτες οντότητες, Ψηφιακά πιστοποιητικά, το πρωτόκολλο X509.3, δομές PKI και PKIX, πιστοποίηση Servers και Clients, τα πρωτόκολλα SSL, TSL, S/MIME, PGP, IPSEC. Ειδικές Εφαρμογές: Ειδικά πρωτόκολλα (X509, LDAP, SOAP) και υπηρεσίες βασισμένες σε αυτά, πρωτόκολλα και τεχνικές επιχειρηματικών και οικονομικών συναλλαγών (SET, OFX, EDI, EJB, IFX), δομή και λειτουργία συστημάτων τραπεζικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, ψηφιακών βιβλιοθηκών. Υλοποίηση Εφαρμογών: Εμπορικές εφαρμογές και συστήματα, εργαλεία ανάπτυξης, εργαστήριο.

 

Βιβλιογραφία :

 

1.        «Communication and Computing for distributed multimedia systems», G. Lu, Artech House Publishers.

2.        «Advanced Internet Applications with Java (2nd Edition)», Arthur Gittleman.

3.        «Computer Networks and Internets, with Internet Applications (3rd Edition)», Douglas E. Comer, Ralph E. Droms.

4.        «Handbook of Internet and Multimedia Systems and Applications», B. Furht, B. Furht.